Elektronski dnevnik u 830 škola, roditelji još nemaju pristup

Izvor: RTS, 29.Okt.2018, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronski dnevnik u 830 škola, roditelji još nemaju pristup

Više od 830 osnovnih i srednjih škola u Srbiji do sada je papirni dnevnik zamenilo elektronskim, ali roditeljima još uvek nije omogućen ovaj način pristupa evidenciji o ocenama i izostancima svoje dece, iako je to bilo najavljeno.
Pilot projekat eDnevnik počeo je da se primenjuje početkom prošle školske godine kada je elektronska evidencija uvedena u 60 škola, da bi godinu dana kasnije broj škola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << višestruko uvećan.

Elektronski dnevnik omogućava razrednim starešinama, nastavnicima i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.
Kako bi se obezbedila veća objektivnost, ideja je da sve ocene učenika mogu da vide samo razredni starešina, direktor, a da nastavnici mogu da vide samo svoje ocene, a ne ocene svojih kolega.
U Ministarstvu prosvete kažu za Tanjug da su se krajem avgusta ove godine stekli uslovi da sve škole uvedu elektronski dnevnik, a trenutno se u sistemu nalazi 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.
"Prema projektnom planu do kraja 2018. godine uradićemo obuke školskih koordinatora za sve škole", naglašavaju u ministarstvu.
Predviđeno je i da roditelji dobiju šifre kako bi mogli da pristupe elektronskom dnevniku i vide ocene i izostanke svoje dece.
Psiholozi i pedagozi predložili su da roditelji ocene vide sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte koju su ocenu dobili.
Ministarstvo: Treba još da se zaštite osetljivi podaci dece
Kada će roditelji imati pristup elektronskom dnevniku u Ministarstvu prosvete nisu mogli da preciziraju, ali kažu da je "roditeljski modul" izrađen i spreman za korišćenje još od početka drugog polugodišta prošle školske godine.
"Razlog zbog čega do sada nije aktiviran je što želimo da zaštitimo sve osetljive podatke o ličnosti koji se odnose na našu decu", pojašnjavaju iz resornog ministarstva.
Ima škola koje su uvele eDnevnik, ali istovremeno vode i papirnu evidenciju. U ministarstva pojašnjavaju da je projekat eDnevnik osmišljen da se u školama vodi isključivo elektronska evidencija o obrazovno-vaspitnom radu.
"Da bi se taj cilj ostvario neophodno je opremanje škola sa odgovarajučom informaciono telekomunikacionom opremom tamo gde ona nedostaje", navode u ministarstvu i dodaju da samo u školama koje nemaju odgovarajuću opremu evidencije se za sada vode paralelno u papiru i elektronski.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.