Edukacija i udruživanje – recept za uspeh u stočarstvu

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edukacija i udruživanje – recept za uspeh u stočarstvu

Može li se živeti od stočarstva? Sudeći po Dragačevu – može. Sve više gazdinstava uvećava stada i sve je više umatičenih grla. Za uspeh u ovčarskoj proizvodnji stočari veruju važna je edukacija i udruživanje.
Od stočarstva Miletići su obnovili staro porodično domaćinstvo, kupili traktor. Gaje 12 koza, 40 ovaca, nešto više jagnjadi. Živinu više i ne broje. Ovčarstvo im je na prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestu.

"Ja držim ildefrans, ja tu ovcu najviše volim zato što je, najpre, plodna, ješna, lako se popravi, nije sklona nekim bolestima", ističe Draško Miletić iz sela Tijanje.
Najstariji stočar u Dragačevu Radojko Popović pored domaćih ovaca ima nekoliko grla krupnije rase. Uvek se bavio stočarstvom i druge prihode nije imao – samo što sada u 98. godini ima manje životinja u toru.
"Može da se živi, samo ko hoće da radi. Ja sam imao devetoro goveda, punu štalu, imao sam po 25-30 ovaca, može da se živi dobro samo treba raditi", kaže Radojko.
U brdovitim dragačevskim selima ovčari kažu da je za dobar posao važno da se uči ali i sarađuje s komšijama. Njihovo udruženje, osnovano pre deset godina, ima 40 članova sa oko 1.200 grla.
Vitomir Paunović iz Udruženja odgajivača ovaca kaže da bez udruživanja nema ničega.
"Sad je u trendu rasna ovca virtemberg ili defrans ili šta ja znam, jer treba da se pojača genetika, da se ima veći profit", rekao je Paunović.
Draško Miletić objašnjava da se isplati imati matičena grla jer se prodaju skuplje. Iako kasne subvencije države i one im, ističu znače.
Lučani u opštinskoj kasi imaju posebna sredstva za kupovinu stoke. Prošle godine subvencije za matičena grla dobilo je stotinu gazdinstava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.