Izvor: RTS, 27.Jun.2021, 06:04

"Džipsi tim" gradi lepšu budućnost, od sluge pa do gazde

Pre godinu dana grupa mladih Roma osnovala je "Džipsi tim", kako bi pomagali najugroženijima u vreme pandemije. Pored dostave neophodnih namirnica, organizovali su i ekološke akcije, ali primarni cilj je edukacija Roma.
Jedino romsko poljoprivredno gazdinstvo u Čačku vodi Gradimir Radosavljavić, koji se pored voćarstva bavi trgovinom i aktivizmom, a posebno da Romi shvate značaj obrazovanja.

"Da se edukuju, da idu u školu, da jednog dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sad ne da kažem da sam ja gazda ovog imanja, ali isto sam bio i sluga i uvek kažem od sluge, pa do gazde", kaže Gradimir Radosavljević, predsednik udruženja građana "Džipsi tim" iz Čačka.
Među šest stotina Roma u Čačku, odraslima je omogućeno besplatno školovanje u ustanovi "Kosta Novaković". Ipak, neredovni su u pohađanju nastave.
Snežana Kujundžić, direktorka ustanove za "Kosta Novaković" ističe da se oni pripremaju za život i rad, odnosno za lakše zapošljavanje.
"Veliki problem motivacije jesu teškoće prilikom njihovog zapošljavanja", naglašava Kujundžić.
Međutim, mladi Romi sve više shvataju značaj obrazovanja, a Aleksandar Vujičić se zaposlio po završetku srednje škole.
Preduzetnik iz Čačka, Danilo Paunović kaže da je Aleksandar pre svega morao da ima završenu školu prehrambenu da bi ga primili.
"On je završio školu i došao ovde na razgovor i primljen je. Tako da je fenomenalan momak", poručuje Paunović.
Aleksandar planira da se usavrši kao pica majstor i ako Bog da da jednog dana otvori svoj pica restoran.
Gradimir i Aleksandar nameravaju da ličnim primerom pokažu da se snovi mogu ostvariti.
Porodice su im temelj, a sa "Džipsi timom", koji okuplja oko dve stotine mladih, kažu da grade lepšu budućnost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OD SLUGE PA DO GAZDE: "Džipsi tim" pravi je primer da se snovi ostvaruju i da nas čeka LEPŠA BUDUĆNOST

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2021

Jedino romsko poljoprivredno gazdinstvo u Čačku vodi Gradimir Radosavljavić, koji se pored voćarstva bavi trgovinom i aktivizmom, a posebno da Romi shvate značaj obrazovanja...Pre godinu dana grupa mladih Roma osnovala je "Džipsi tim", kako bi pomagali najugroženijima u vreme pandemije. Pored...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.