Izvor: RTS, 30.Maj.2022, 20:19

Dunavom stižu strani turisti – šta ih mami da posete Srbiju

Broj kruzera koji stižu u Srbiju iz godine u godinu sve je veći. Osim Beograda, najčešće se zadržavaju u Novom Sadu, Golupcu i Donjem Milanovcu. Poslednjih godina povezivanje Donjeg Milanovca, Lepenskog vira i Golupca donelo je novi turistički proizvod i mogućnost za razvoj mnogih usluga duž Dunava.
Gosti su zainteresovani za ribolov, šetnju, planinarenje, kampovanje i vožnju čamcem. Sve ove aktivnosti, uključujući i boravak u eko-kampovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i drugim minimalističkim "zelenim" smeštajnim kapacitetima predstavlja neiskorišćeni eko-turistički potencijal Srbije.

Svoju šansu u ovoj vrsti turističke ponude videla je porodica Popović u Nacionalnom parku Đerdap, koja se sprema da ove sezone otvori vrata svoje "Zelene uvale".
"San se ostvario, napravili smo nešto drugačije, nije tipsko, da ne bude nešto uniformisano, da gostima ponudimo nešto novo pored vode, mir i tišinu", navodi Slobodan Popović iz "Zelene uvale".
Što se tiče gastronomije, sveža riba je uvek na meniju, a za doručak tu su specijaliteti istočne Srbije.
"Tu vidite kačamak, grilovani sir i meso iz salamure. Uz taj doručak ide sada sezonska salata. Imamo i ovaj specijalni sir što je spremio naš Ivica", navodi Slavica Popović iz "Zelene uvale".
Ivan Morarević sa portala Đerdap uživo navodi da je Miročki kozji sir specijalitet ovog kraja.
"A onda mi uzmemo pa se malo poigramo sa ukusima, malo začina, malo suvog voća, naravno suve šljive su nezaobilazne i odlično se slažu sa sirom", ukazuje Morarević.
Nemamo more, ali imamo Dunav.
"Ovo je najveći nacionalni park u Republici Srbiji, njegova ponuda je nemerljiva. Ovde je celokupno istorijsko i kulturno nasleđe, od Lepenskog vira, Golubačke tvrđave, tvrđave Fetislam", nabraja Morarević.
Kroz našu zemlju obalom Dunava godišnje između ostalog prođe više od 5.000 biciklista. Sve su to potencijali koje imamo priliku da iskoristimo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.