Izvor: RTS, 07.Avg.2021, 05:44

Državne njive u zakup na 15 godina, ali Sremska Mitrovica ima svoju računicu za oranicu

Godinama su se u pojedinim opštinama u Srbiji poljoprivrednici žalili da se licitacije za državno poljoprivredno zemljište održavaju kasno, nekad čak u aprilu ili maju. Isticali su da zbog toga nemaju vremena da dobro pripreme njive, kao i da se na tim parcelama dugo ne seju pojedine kulture. Praksa izdavanja tog zemljište na godinu dana nije se pokazala kao dobra, ocenjuju nadležni, zbog čega je omogućeno davanje zakupa na duži period – do 15 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Pravilna agrotehnika i poštovanje rokova setve preduslov su za dobre prinose. 

Međutim, kada se licitacija za državno poljoprivredno zemljište, koje se izdaje na godinu dana, održi kasno, jasno je da proizvođači ne mogu da obezbede sve uslove za kvalitetnu proizvodnju. Zbog toga su se prethodnih godina neretko žalili. 
Upozoravali su da se ne poštuje plodored i da se gubi kvalitet zemljišta. U Upravi za poljoprivredno zemljište kažu da su primedbe osnovane, zbog čega je omogućeno da se državne njive izdaju na period do 15 godina.
Branko Lakić, v. d. direktora Uprave za poljoprivredno zemljište, kaže da je to način koji obezbeđuje da poljoprivrednik zemljište koje će raditi i ove godine i za tri i za sedam ili deset godina – državno zemljište – gleda kao svoje i koristi kao zemljište u privatnoj svojini.
U većini lokalnih samouprava prešlo se na dugoročno izdavanje zemljišta. Ipak, ima i onih koje deo državnih oranica daju u zakup na godinu dana. Među njima je Sremska Mitrovica. Objašnjavanju da je dugoročni zakup namenjen stočarima, a kratkoročni ratarima.
"Na taj način mi naše farmere pomažemo i faktički održavamo njihovu proizvodnju. Naši stočari dobijaju vremenski zakup zemlje na 5 do 10 godina, po ceni koja je republički prosek – oko 200 evra po hektaru. Preostalo zemljište dajemo na kraći period za ratarstvo, da bismo mogli i sledeće godine da ispoštujemo naše stočare", kaže Vladimir Nastović, načelnik Gradske uprave za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici.
U Zrenjaninu i ratari i stočari mogu da licitiraju za zakup državnih oranica na 15 godina, ali i dalje ima parcela koje se daju u jednogodišnji zakup.
Miloš Kovačević, v. d. šefa Odseka za poljoprivredu i predsednik komisije za izradu programa državnog poljoprivrednog zemljišta, kaže da je zemljište koje se izdaje na godinu dana opredeljeno za investicije.
"To je oko 3.300 hektara i nadamo se da će to uskoro biti rešeno, bar što se tiče ‘Tenisa’ jer investicija nije realizovana. Da možemo da raspolažemo tim zemljištem, da ćemo i to izdati na više godina. Višegodišnji zakup puno znači i nama, a pogotovo ratarima i stočarima. Gradu je to redovan priliv novca, a poljoprivrednici mogu da planiraju pravilan plodored", rekao je Kovačević.
Zbog toga što su proizvođači dobili mogućnost višegodišnjeg zakupa, u pojedinim opštinama su ove godine izdate rekordne površine državnog poljoprivrednog zemljišta.
"Nakon sprovedene restitucije, gde je 80 odsto traženog zemljišta i vraćeno, a to je oko 80.000 hektara – površina državnog zakupa je sada veća ili ista kao u periodu pre restitucije", kaže Branko Lakić.
Od približno 400.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta trenutno je izdato blizu 70 odsto, tj. 280.000 hektara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KAKVA SU PRAVILA AKO UZMETE DRŽAVNU NJIVU? Samo uz posebne uslove - zakup na 15 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2021

Pravilna agrotehnika i poštovanje rokova setve preduslov su za dobre prinose. ..Godinama su se u pojedinim opštinama u Srbiji poljoprivrednici žalili da se licitacije za državno poljoprivredno zemljište održavaju kasno, nekad čak u aprilu ili maju. Isticali su da zbog toga nemaju vremena da dobro...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.