Državna matura kao osnov za upis na fakultet

Izvor: RTS, 21.Jan.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna matura kao osnov za upis na fakultet

Zvanično je počela realizacija projekta čiji je cilj da pripremi obrazovni sistem u Srbiji za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje.
Taj koncept, između ostalog, podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehnološkog razvoja.

Na sastanku kojim je zvanično počela realizacija projekta, resorni ministar Mladen Šarčević je ukazao na njegovu važnost.
"Projekt je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima", istakao je Šarčević.
Kako se navodi, cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.
Na osnovu novog koncepta pripremljeni su i objavljeni Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.
Ministarstvo prosvete ističe da će u radu na projektu biti uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove – pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.
Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet koji u opštem srednjem obrazovanju ima definisanu opštu i specifičnu kompetenciju i standarde postignuća obavezne su da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike. Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete, dodaje se u saopštenju.
Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita.
Projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita (opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja) se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA), a planirano vreme trajanja je tri godine.
Na osnovu sprovedenog konkursa i vrednovanja konkursnog materijala (proces je sprovodila Delegacija EU u Srbiji) projekat će realizovati kompanija "Hjuman dajnamiks" iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počelo je: Velika matura umesto prijemnog za faks

Izvor: Mondo, 21.Jan.2019

Zvanično je počela realizacija projekta čiji je cilj da pripremi obrazovni sistem u Srbiji za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje...Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija..Na sastanku kojim je zvanično počela realizacija projekta, resorni ministar Mladen Šarčević...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.