Izvor: RTS, 25.Jan.2022, 20:55

Droga se više ne prodaje samo na ulici, dileri umesto novca koriste i kriptovalute

Putevi droge nisu više uobičajeni. S novim tehnologijama u igri su i novi načini trgovanja opijatima. Sve je virtuelno, samo su posledice stvarne.
"Moderni" dileri drogu prodaju bez fizičkog kontakta i kurira, a umesto novca koriste kriptovalute. Policija im teško ulazi u trag, jer često menjaju naloge koje koriste i IP adrese, a mogu da koriste i servere koji se ne nalaze u Srbiji.

"Vi imate još opasnije stvari gde neko može da preuzme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vaš identitet, a da vi toga niste svesni i da radite na svom profilu ili na svojoj IP adresi, a da niste svesni da je neko koristi, da nemate nikakvog vidljivog traga o tome", kaže Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije.
Tragom vesti da su se na internetu nedavno pojavile grupe u kojima se navodno prodaje droga – na čet mreži Telegram pronašli smo grupu pod nazivom "Drop kartel 021". Međutim, ona nije formirana pre nekoliko dana, već 27. maja 2020. godine, broji više od 1.000 članova, a poslednjih nekoliko meseci nije aktivna. Ipak, dokaz je da se droga odavno više ne prodaje samo na ulici.
"Preporuka je između ostalog da se uvek koriste legalni softveri, legalne licence i legalni metodi i softveri koji štite naše kompjutere, jer je zbog toga mnogo teže da vam neko upadne i razbije sistem", kaže Vujić.
U jednom od oglasa u ovoj grupi piše da je reč o "revolucionarnom metodu kupovine droge pod nazivom – Dead drop". Kada kupac pošalje kriptovalutu u "garant servis", administratori grupe mu šalju koordinate, fotografiju i uputstvo gde je droga sakrivena.
Na društvenim mrežama aktivno je mnogo mladih, a psiholozi upozoravaju da su adolescenti najpodložniji manipulaciji i da roditelji treba da obrate pažnju ukoliko primete bilo kakve promene u ponašanju dece.
"Zapravo treba razgovarati sa svojom decom, to je najveći faktor koji je preventivni, da razgovaramo sa njima, da znamo kako izgledaju njihovi životi, roditelji su i malo otuđeni u poslednje vreme, ne posvećuju dovoljno pažnje roditeljstvu, mislim da je komunikacija ključ u prevenciji i jedna zdrava porodična atmosfera", ističe Zoran Crnjin, psiholog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.