Dramatičan pad broja stanovnika u jugoistočnoj Evropi

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatičan pad broja stanovnika u jugoistočnoj Evropi

Ujedinjene nacije su zabeležile dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, uglavnom zbog iseljavanja mladih. Kako se navodi, tim trendom je ugrožena sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne pomoći.
Prema poslednjoj proceni UN, devet od deset država kojima najbrže opada broj stanovnika nalazi se u tim delovima Evrope, rekla je direktorka Populacionog fonda UN za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istočnu Evropu i srednju Aziju Alana Armitaž za Rojters.
UN procenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije, ali i da će okolne države gubiti stanovništvo u narednim decenijama.
"Zbog manje dece i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, ali za razliku od zapadne Evrope, ni imigracija se ne vidi kao način da se popuni razlika", rekla je Alana Armitaž.
U većini zemalja jugoistočne Evrope će između 1995. i 2035. udeo osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta, navodi se u izveštaju UN.
Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzionog sistema, navodi Armitaž.
Većina zemalja već trpi ozbiljan manjak radne snage koji koči ekonomski rast i smanjuje nade da će po razvijenosti dostići zapadnu Evropu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.