Izvor: RTS, 29.Jun.2022, 09:05

Dr Jens Šolc je počasni doktor Univerziteta u Beogradu: Medicina ne poznaje granice

Nastavlja se saradnja srpskog i nemačkog zdravstva. U martu je naša delegacija boravila u Nemačkoj, a ovih dana oni su gosti Beograda. Među onima koji razmenjuju znanje sa srpskim kolegama je profesor Jens Šolc koji je zbog svog doprinosa anesteziologiji, organizaciji zdravstvenih službi na nivou univerzitetskih bolnica i saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu postao počasni doktor Univerziteta u Beogradu. Koliko mu znači ovo priznanje, pitala ga je naša Ivana Božović? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jens Šolc je za Dnevnik RTS-a rekao da mu je zadovoljstvo mi je i velika čast što sam izabran za počasnog doktora i za gostujućeg profesora, jer je beogradski Univerzitet cenjen. Ima sjajne naučnike i utoliko je veća čast što su mene izalbrali.

Kako ocenujete trenutnu saradnju srpskog i nemačkog zdravstva i u kojim oblastima može da se unapredi?
- Naravno da saradnja postoji, pandemija nas je dodatno približila. Ona uvek može da se unapredi. Ministar Lončar je boravio kod nas u Nemačkoj, obišao je našu novu kliniku. Imao je priliku da se uveri u nivo medicinske usluge, upozna naše lekare. Imaću priliku da obiđem, kao uzvratnu posetu novi Klinički centar Srbije. Imao sam čast da razgovaram sa dekanom Medicinskog fakulteta, kolegom koji drži katedru anesteziologije, studentima... Važno je istaći radoznalost studenata, koji hoće da steknu znanje i u tome vidim veliku šansu za saradnju - između naših i vaših studenata, naših i vaših stručnjaka.
Šta očekujete od ove posete?
- Uveren sam da medicina ne poznaje granice. Šta god da postoji negde u svetu kao saznanje, kao proboj medicinske nauke treba da se širi, kako bi svi pacijenti u svim zemljama imali priliku da se leče najbolje što je moguće.
Obići ćete novu zgradu Kliničkog centra Srbije, da li planirate saradnju sa njim?
- Urgentna medicina nalaže razmenu najnovijih saznanja i mislim da ćemo tu moći da sarađujemo.
Šta vi možete da nauče od nas, a šta mi od vas, predsednik ste Udruženja univerzitetskih bolnica u Nemačkoj?
- Upravo je to zanimljivo u životu, nikada ne znate šta onaj drugi zna. Neophodno je da prvo komunicirate, saznate šta drugi zna i onda eventualno nešto naučite od njega, ako ima neka saznanja. Ja sam optimista i ubeđen sam da je svaka prilika dobra za diskusije, razgovore, međusobno upoznavanje i učenje.
I naši zdravstevni radnici rade u Nemačkoj, kakvo je vaše iskustvo sa njima?
- U našoj univerzitetskoj klinici imamo 16.000 zaposlenih, potiču iz 121 države. Među njima su i Srbi. Cenimo njihovo obrazovanja iz medicinske struke, jedino što malo manjka je poznavanje jezika, ali to se postiže brzo.
Kakva je trenutna epidemiološka situacija u Nemačkoj, da li razmišljate o merama i šta očekujete na jesen?
- Trenutnu situaciju sa koronom, određuje ova nova varijanta BA5 koja je veoma zarazna, ali je klinička slika veoma blaga. Bez obzira na tu blagu kliničku sliku, ima mnogo zaraženih i ljudi moraju ponovo da izostaju sa posla. Nezahvalno je dati bilo kakvu prognozu za jesen, jer nas ovaj virus stalno iznenađuje. Naši stručnjaci su napravili tri scenarija za jesen, od najpovoljijeg do najlošijeg. Mi se nadamo da će jesen proteći najmirnije.
Nakon ove posete, koji su dalji koraci?
- Kada obiđemo Klinički centar Srbije, tamo ćemo se detaljnije dogovoriti o narednim koracima. Već sam razgovarao sa kolegama, imaću priliku da se s njima i ubuduće družim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.