Izvor: RTS, 02.Avg.2021, 20:18

Dojenje utiče na zdravlje nacije, tek svaka peta beba se hrani majčinim mlekom

U više od 170 zemalja sveta obeležava se Nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta. Različitim događajima tradicionalno želi da se ukaže na značaj i prednosti dojenja, obezbedi podrška i unapredi zaštita zdravlja majke i deteta. Svetska nedelja dojenja obeležava se i u našoj zemlji.
Ovogodišnja nedelja dojenja u Srbiji se obeležava pod sloganom: "Zaštitimo dojenje – odgovornost svih nas", i na taj način podseća na značaj informisanosti ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o važnosti dojenja, kao i na važnost da se dojenje uvrsti u zdravstvenu politiku i programe, da se stvori partnerstvo sa pojedincima i organizacijama i podstakne praksa dojenja.

Na tradicionalnoj manifestaciji kojom je otpočela kamapanja obeležavanja Nedelje dojenja, juče su na Zemunskom keju savetnice za dojenje razgovarale sa velikim brojem mama. 
Savetnica Savetovališta za dojenje Udruženja "Roditelj" Dragana Vasić rekla je za RTS da se manifestacija održava 16. put i da je bilo dosta parova, trudnica i mama sa malim bebama.
Prema njenim rečima, trudnice je najviše zanimalo gde mogu da potraže pomoć u vezi sa dojenjem i one uglavnom misle da će u startu to ići teško.
Kaže da je neophodno da se u porodilištu dobiju informacije, ali i da se žene u trudnoći edukuju u vezi sa dojenjem.
Jedna od dilema u doba pandemije je i da li je bezbedno da mame koje doje prime vakcinu.
"Izdate studije pokazuju da vakcinacija nije kontraindikovana u periodu dojanja. Antitela majki tokom dojenja će zaštititi i bebe", objasnila je Vasićeva.
Često se navodi i to da mame nisu pripremljene za dojenje, da možda ni u porodilištima ne posvete dovoljno pažnje  
Savetnica za dojenje napominje da je dobro da žene znaju teorijski deo, šta od dojenja mogu očekivati.
"Ženama koje se teorijski pripreme bude znatno lakše", naglasila je Vasićeva i pozvala žene da se edukuju.
Podaci pokazuju da se u prvih pet meseci isključivo majčinim mlekom hrani svaka peta beba. Savetnici za dojenje ukazuju da je potrebna veća podrška okoline kako bi se taj trend promenio. 
Vasićeva je rekla da je Zdravstveni sistem naše zemlje pokrenuo nacionalnu strategiju o dojenju i napominje da parovi treba da se edukuju, a važno je i da se informacije dobijaju kroz sistem.
Čak 90 odsto mama misli da dojenje u javnosti ne podržava adekvatno šira zajednica, rezultati su istraživanja koje je sproveo Centar za mame. Zbog toga se, između ostalog, svake godine i obeležava Nedelja dojenja.  
"Svojim aktivnostima afirmišemo dojenje kao neku prirodnu radnju. Potrebno je da se žena koja doji u javnosti pozdravi osmehom, jer dojenje utiče na zdravlje nacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.