Đorđević: Dijalogom do boljeg položaja radnika

Izvor: RTS, 02.Maj.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Dijalogom do boljeg položaja radnika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević kaže za RTS da ministarstvo koje on vodi radi na promeni mnogih zakona i da će taj posao biti završen tokom ove godine.
Zoran Đorđević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se socijalni dijalog vodi kontinuirano, da postoji dobra i kontinuirana socijalno-ekonomska konekcija države i radnika, radnika i poslodavaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Dodaje da su radnici nezadovoljni svojim materijalnim položajem i da su njihovi zahtevi opravdani jer, kako kaže, uvek može bolje.
"Zahtevi su opravdani jer uvek može bolje i uvek treba da bude veća plata, ali treba da se kreću u skladu sa mogućnošću države. Ipak radnici, sa druge strane, vide da se mi ne zadužujemo. Znaju da se plate i penzije mogu povećati kada napravimo presek i kada vidimo stanje finansija", navodi Đorđević.
Dodaje da je dobro da građani vide da se država ne zadužuje i da bi nešto isplaćivala.
"Dobro je kad postoji jedna transparentnost i kada i oni vide u kakvom položaju je država bila, kako sada i šta se sada dešava i kako se mi ophodimo. Vide da se mi ne zadužujemo da bi nešto isplaćivali, već iz nekih realnih prihoda i da to na jedan transparentan način želimo da podelimo, za povećanje plata i penzija, a i sa druge strane da ulažemo u našu zemlju jer dugo godina ništa se nije ulagalo. Potrebna nam je nova infrastruktura da bismo doveli nove strane investitore", navodi ministar.
Navodi da su se neki problemi u prošlosti rešavali štrajkovima i protestima, a sada razgovorom.
U pripremi novi zakoni 
Osvrćući se na Zakona o štrajku, navodi da će minimalni proces rada po novom zakonu biti utvrđen po kolektivnom ugovoru ili u nekim slučajevima po zakonu, dok je to do sada radio poslodavac, navodi Đorđević.
"Znaće se minimalni obim rada koji treba da bude utvrđen, da ne bi davali mašti na volju, da poslodavci od slučaja do slučaja regulišu sami koliki je minimalni obim rada", rekao je ministar.
Ističe da je do kraja godine planirano još dosta zakona koji za svrhu imaju da poboljšalju poslovanje, položaj radnika i obezbede "čistiju situaciju" kada je u pitanju odnos država-poslodavac i država-sindikati.
U izradu Zakona o štrajku bili su uključeni poslovni partneri – i sindikati i poslodavci. Kako kaže, odlučio se za javnu raspravu i nada se da će do kraja godine zakon biti usvojen, ali da će na kraju ravne rasprave ponovo sesti sa sindikatima i poslodavcima kako bi razgovarali.
Po pitanju Zakona o sezonskim poslovima, Đorđević navodi da je glavna kritika da je u sezonske poslove uključena prevelika administracija.
"Pošto se ovde radi o sezonskim radnicima, od kojih neki rade i samo jedan dan, preterana administracija bi dovela do toga da bi se više bavili administracijom nego sezonskim radom. Želja je bila da poslodavac ne može da ide preko onoga što mu zakon dozvoljava, dužan je da obavesti sezonskog radnika o njegovim pravima koja ne smeju da budu ugrožena više od onoga što zakon dozvoljava. Mogu da budu manja, što je usmeni dogovor, a sezonski radnik ima pravo da posle toga traži napismeno", zaključio je ministar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đorđević: Zahtevi radnika opravdani

Izvor: Danas, 02.Maj.2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević rekao je za RTS da ministarstvo koje on vodi radi na promeni mnogih zakona i da će taj posao biti završen tokom ove godine. Članak Đorđević: Zahtevi radnika opravdani se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.