Direktor Spensa se oglasio povodom zagađene vode u bazenima

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor "Spensa" se oglasio povodom zagađene vode u bazenima

Direktor "Spensa" Milan Jarić, koji je juče podneo ostavku, oglasio se saopštenjem u kom je naveo da preuzima ličnu i moralnu odgovornost za probleme sa vodom na bazenima.
U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da tehničke službe "Spensa" danonoćno rade da sistem počne nesmetano da funkcioniše, da se uspostavi redovan režim održavanja bazena, kako bi mogao bezbedno da se koristi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Milan Jarić je naveo da preuzima ličnu i moralnu odgovornost za nastajanje problema s poremećajem kvaliteta vode u zatvorenim bazenima "Spensa".
"Uprkos činjenici da nastali tehnički kvar koji je uzrokovan dotrajalošću opreme niko nije mogao predvideti, preuzimam profesionalnu odgovornost, jer, iako je Grad Novi Sad sa svoje strane učinio sve da se 'Spens' finansijski oporavi i obezbedi njegovo nesmetano funkcionisanje kako bi nastavio da vrši svoju funkciju važnog servisa građana Novog Sada, uz sve naše napore nisu mogli da se obezbede svi neophodni uslovi na najvišem tehničkom nivou", saopštio je Jarić.
Dodao je da su kvarovi na sistemu su mogući i nepredvidivi, ali da kao odgovoran čovek smatra da su izgovori i opravdanja u tako ozbiljnoj situaciji izlišni i da je ostavka najmanje što duguje građanima Novog Sada.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je zatražio ostavku direktora Spensa, izjavio je da misli da je Milan Jarić "objektivno odgovoran, a ne misli da je on subjektivno uticao na to".
"Niste preduzeli neke mere, niste pravovremeno reagovali, niste izašli pred lice javnosti i odgovarali. Po meni su trebali i direktor 'Spensa' i gradski većnik za sport i omladinu da izađu, ali ne gradonačelnik. Ali ja stalno odgovaram i za bazen i za ležeće policajce. To je moj posao i ne bežim i ne tražim alibi, ali ne znam ja da li radi ili ne radi sklopka", naglasio je gradonačelnik.
Institut za javno zdravlje: Nema rizika od oboljevanjaU saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine navodi se da se kontrola zdravstvene ispravnosti vode javnih bazena sprovodi u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti bazenske vode, kojim su propisani mikrobiološki i hemijski parametri za kontrolu zdravstvene ispravnosti vode bazena i pokazatelja kvaliteta bazenske vode, kao i broj kontrola.
Kako se navodi, uzorkovanje i analiza se rade akreditovanim metodama i ne razlikuju se od međunarodnih standarda.
"Tokom prethodnog perioda u vodi zatvorenih javnih bazena u Novom Sadu nije utvrđena mikrobiološka neispravnost vode bazena, što je od ključnog javno zdravstvenog značaja. U pogledu kontrole hemijskih parametara, utvrđena je usaglašenost sa propisanim normativima, uz sporadična odstupanja pojedinih pokazatelja kvaliteta", ističe se u saopštenju.
Rezultati poslednjih analiza vode javnih bazena u Novom Sadu, kako se napominje, pokazali su prekoračenje propisanih vrednosti hemijskog parametra.
"Na osnovu naučnih procena, to ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, odnosno, pri izloženosti utvrđenim koncentracijama nema rizika oboljevanja građana koji su bili korisnici bazena. Registrovana odstupanja hemijskih parametara predstavljaju potrebu da se primene mere u skladu s propisima", kaže se u saopštenju.
Podsetimo, bazen na "Spensu" je zatvoren, nakon što je lokalni Radio 021 otkrio da ovo preduzeće nije objavilo tačnu informaciju o zagađenju vode u bazenima trihalometanom, vrlo opasnim hemijskim jedinjenjem.
"Spens" je kao jedini razlog za zatvaranje bazena u javnosti naveo havariju na elektromreži, ali nisu spomenuli prisustvo opasne materije u vodi.
Olimpijski i dečji bazen na "Spensu" su zatvoreni od petka, a juče je zatvoren i olimpijski bazen u Sportskom centru "Slana bara".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.