Devojčica četiri noći igrala igrice i gledala filmove, završila u bolnici

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica četiri noći igrala igrice i gledala filmove, završila u bolnici

S obzirom na to da je raspust, neki stariji đaci zamene dan za noć i većinu vremena provode igrajući igrice. To može da bude prilično opasno, o čemu svedoči poslednji slučaj koji je zabeležen tokom vikenda.
Za vikend je jedna devojčica od 17 i po godina danju spavala, a noću je sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Posle četiri dana to je rezultiralo konvulzivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napadom, rekla je za RTS doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

To, prema njenim rečima, i dalje ne znači epilepsiju, ali mora da se sprovede detaljna dijagnostika.
"Ono što jeste činjenica da danas postoje termini TV epilepsija, napadi prouzrokovani video-igricama", rekla je doktorka i pozvala roditelje da obrate pažnju na to koliko im deca provode vremena na kompjuterima i telefonima. 
Društvene mreže, kompjuterske igre ili nedostatak volje – samo su neki od razloga što su mladi fizički neaktivni.
Ovakav način života, osim do gojaznosti, dijabetesa ili poremećaja sna, tinejdžere vodi i u depresiju, pokazuju najnovija istraživanja.
Naime, vežbanje podiže nivo neurotransmitera kao što je glutamat, a čiji nedostatak često dovodi do neraspoloženja, pa i težih poremećaja u ponašanju, naročito kod mladih. 
Studija je pokazala i da je, na primer, svakih 60 minuta dodatne neaktivnosti dnevno tinejdžere približavalo depresiji za novih 11 procenata.
Za smanjenje ovog rizika nije nužna intenzivna fizička aktivnost već je dovoljna i povremena rekreacija, umesto kontinuirane pasivne posvećenosti mobilnim telefonima i kompujerskim igrama, naglašavaju stručnjaci.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Zavisnost od video-igara biće sve veća u narednim godinama" VIDEO

Izvor: B92, 19.Feb.2020, 12:39

Četiri dana je jedna devojčica od 17 i po godina danju spavala, a noću sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Ovo je rezultiralo konvulzivnim napadom, podaci su iz beogradske Hitne pomoći..."Problem je veći nego što se čini. Iako video-igrice postoje već relativno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.