Izvor: RTS, 13.Avg.2022, 09:23

Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu

Navršava se 19 godina od zločina u kojem su nepoznate osobe iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici kod Goraždevca i ubile Ivana Jovovića i Panteliju Dakića, a teško ranili četvoro dece. U Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu je služen pomen stradaloj deci.
Nepoznate osobe su, na današnji dan, pre 19 godina iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici i ubile Ivana Jovovića i Panteliju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dakića. Teško su ranili Marka Bogićevića, Draganu Srbljak, Bogdana Bukumirića i Đorđa Ugrenovića.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga o zločinu je zatvorena pre 12 godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.
Pomen stradaloj deci služen je u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu.
"Devetnaest godina prođe i sami vidite. Ja, sigurno kao čovek, ne mogu da očekujem od ubica da mi pronađu ko je ubio decu, ali se nadam u našu državu, državu Srbiju", rekao je Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije.
Pomen stradaloj deci služio je vladika novobrdski Ilarion u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu.
"Ne treba njihov spomen da zaboravljamo i treba svom silom da našu tugu pretačemo u vapaj ka bogu. Ne dozvolimo, posebno oni kojima su najbliži i koji ih najviše vole da ikada prihvate taj gubitak", poručio je vladika novobrdski Ilarion.
Pomenom, Srbi u Goraždevcu podsećaju na zločin i sa državnim organima Srbije očekuju da zločin bude rasvetljen, bez obzira na to što je proteklo skoro 20 godina. 
"Potpuno smo posvećeni saznavanju istine i procesuiranju zločina u Goraždevcu, ali i u Livadicama, Obiliću, Starom Gracku, Cernici. Želimo da sve žrte dobiju svoje mesto, porodice istinu o njihovom stradanju, a počinioci zasluženu kaznu", rekao je Borislav Tajić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.
Petković: Ubijena i ranjena deca simbol mučeništva srpskog naroda na KiM Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su deca ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se, nažalost, sprovodi i danas.
"Pored pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava. I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će 'prevrnuti svaki kamen' da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni", navodi se u saopštenju Petra Petkovića.
Dodao je da, bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas.
"Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini", naveo je Petković.
Poručio je da su "istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devetnaest godina od zločina u Goraždevcu

Izvor: Danas, 13.Avg.2022

Navršava se 19 godina od zločina u kojem su nepoznate osobe iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici kod Goraždevca i ubile Ivana Jovovića i Panteliju Dakića, a teško ranili četvoro dece.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.