Detalji otmice – kako je policija pronašla Petra

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detalji otmice – kako je policija pronašla Petra

Direktor policije Vladimir Rebić je za RTS ispričao kako je tekla akcija potrage za otetim dečakom Petrom.
Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su otele dečaka iz Stare Pazove, dok će protiv jednog sedamnaestogodišnjaka biti podneta krivična prijava.

Direktor policije Vladimir Rebić je tim povodom gostovao na RTS-u. Istakao je da je porodica pomogla policiji da pronađe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nestalog dečaka time što je dala prave informacije.
"Od neprocenjive važnosti je da se prvo policija informiše, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali inpute, brat je procenio da SMS poruka koju je razmenjivao sa Petrom nije kucao Petar već neko drugi. U kasnijem razgovoru sa majkom je rekao rečenicu koja je pokazla da nije ostao sa društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici", rekao je Rebić.
U narednih sat vremena od trenutka kada je majka prijavila nestanak dečaka Petra, angažovane su sve raspoložive patrole, odmah je obavešten i viši javni tužilac, a pozvan je i načelnik policije. O slučaju je obavešten ministar i napravljen je plan akcije. 
Policiji su pomogle kamere da identifikuju vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici.
"Sve patrole su imale zadatak da nađu to vozilo i ono je pronađeno. U njemu su bila dva lica. Oni su uhapšeni i na osnivu podataka koje su dali sužen je krug osumnjičenih", naveo je direktor policije.
Istakao je da je pre toga MUP obavio niz informativnih razgovora sa osobama koje su mogle biti uključene. Tražili smo motiv za otmicu, rekao je Rebić.
Motiv otmice 
Smatra da zbog velike aktivnosti policije, "češljanja" terena i zaustavljanja vozila, otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.
"Verujemo da je razlog otmice bio da se pribavi materijalna korist od roditelja", naveo je Rebić.
Načelnik policije Dejan Kovačević je neposredno rukovodio operacijom i bio sa policijom koja je pregledala teren.
"Išli su pet-šest kilometara kroz šumu i došli do lokacije gde je jedan od uhapšenih ukazao gde se Petar nalazio", rekao je Rebić. Dečak nije bio vezan, ali jeste boravio 20 sati u nehumanim uslovima, kaže direktor policije.
Nije bio mučen i nije imao vidljive povrede. Bio je u svesnom stanju kada je pronađen.
Rebić je zahvalio policiji i izrazio nezadovoljstvo "kvazistručnjacima" koji su netačnim informacijama o tome da je dečak pronađen pre nego što se to zaista i desilo, mogli da naškode istrazi i ugroze dečaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.