Deset arhitekata iz deset zemalja na kongresu u Beogradu

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset arhitekata iz deset zemalja na kongresu u Beogradu

Beograd drugu godinu zaredom okuplja najveće svetske stručnjake u domenu održive i energetske efikasne athitekture. Prvog oktobarskog vikenda, najrazličitija znanja i iskustva preneće 10 arhitekata iz deset zemalja sveta, na dvodnevnom Kongresu i izložbi u Jugoslovenskoj kinoteci pod nazivom "Održiva arhitektura – energetska efikasnost."
Vođeni idejom da svako arhitektonsko i urbanističko delo mora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti održivo u svim segmentima u procesu projektovanja, planiranja i izgradnje, organizatori su okupili eksperte koji će svojim predavanjima, radionoicama i izložbama predstaviti održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama projektovanja.

Tako Jovan Mitrović kroz četiri projekta predstavlja svoje viđenje arhitekture.
"Uopšte odnos prema životnoj sredini prema energetskoj efikasnosti, prema održivosti uopšte, ne smao prirodnoj već i ekonomskoj održivosti u arhitekturi jako su važni. Današnje vreme ne dozvoljava luksuz da trošimo resurse beskonačno. Mi treba da ostavimo generacijama koje dolaze jednu bolju planetu nego što smo mi zatekli", kaže Mitrović.
U središtu pažnje je održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema gradnje. Jer upravo koliko čovek daje prirodi, toliko će mu priroda i vratiti, kažu organizatori Kongresa.
"Dobili smo nagradu za zgrade koje troše malo energije. Pratimo klimatske promene, prirodni resusr koji imamo je vetar, otvaramo fasade da se integrišu sa okolinom, materijali su nam takođe važni, oni koji ne rasipaju energiju", kaže Karen Mekevoj iz Irske.
Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa kaže da su skandinavske zemlje lider u korišćenju efikasnih i obnovljivih sistema u kompletnom sistemu građenja.
"Mislim da je to jedan od orjentira, međutim, za to je potrebna duga jedna građevinska tradicija i tracicija štednje energije i briga za prirodnu okolinu", rekao je Lovrić.
Organizatori su pripremili i zanimljiv prateći program, pa je učesnicima Konresa u pauzama omogućena vitruelna vožnja biciklom ulicama Kopenhagena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.