Dečji brakovi – jedan od najvećih problema Romkinja u Srbiji

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečji brakovi – jedan od najvećih problema Romkinja u Srbiji

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je Vlada Srbije jasno opredeljena da učini da svi građani žive u društvu bez nasilja. Naš cilj je nulta tolerancija, rekla je Mihajlovićeva.
Zorana Mihajlović je, otvarajući regionalnu konferenciju "Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama" u Palati "Srbija", istakla da je statistika porazna kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o položaju Romkinja u društvu, ali da to ne znači da treba da budemo obeshrabreni i ne učinimo sve da stanje popravimo.

"Romkinje su jedna od najosetljivijih grupa u društvu. Važno je što smo danas za stolom svi i država, nevladin sektor, ali i naši međunarodni partneri, jer ovo nije problem jedne vlade i jedne organizacije. Svakodnevna borba, kontinuiran rad i koordinacija ključni su u rešavanju problema", rekla je Mihajlovićeva.
Dodala je da su jedan od najvećih problema romskih žena dečji i rani brakovi, te da će država izmeniti Porodični zakon kako bi ovaj problem suzbila.
"Važno je i da radimo na promeni svesti opšte populacije, da ukažemo da ovo nije pitanje tradicije i kulture, već ozbiljno kršenje ljudskih prava i vid zloupotrebe devojčica", rekla je ona.
Blerta Cela, zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i centralnu Aziju, rekla je da će danas biti predstavljen regionalni izveštaj, koji ukazuje na izazove sa kojima se suočavaju četiri zemlje u regionu, ali i preporuke kako ih prevazići.
"Važno je da kada kreiramo političke mere uzimamo u obzir potrebe i žena i muškaraca, a posebno osetljivih grupa. Princip kojeg svi treba da se pridržavamo je da niko ne bude izostavljen", izjavila je Cela.
Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, ukazala je na to da su Romi i Romkinje najveća manjina u Evropi i najviše diskriminisana.
"Evropska unija nastaviće da podržava napore Vlade Srbije u unapređenju položaja romske zajednice. Do sada smo uložili 11 miliona evra, a do kraja godine još 20 miliona evra na programe koji u fokusu imaju upis novorođene dece u matične knjige, stambeno rešavanje, zapošljavanje i stipendiranje dece", rekla je Mateja Norčić Štamcar.
Slavica Vasić iz Romskog ženskog centra Bibija rekla je da se ta organizacija poslednjih 20 godina trudi da bude glas Romkinja u Srbiji i da je važno da se udruženim snagama suprotstavimo rešavanju problema Romkinja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.