Deci od olova mogu  da stradaju nervni sistem, jetra, kosti i bubrezi

Izvor: Blic, 23.Avg.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci od olova mogu da stradaju nervni sistem, jetra, kosti i bubrezi

Uznemirenim roditeljima iz Zajače kod Loznice, ni posle deset dana pošto su saznali da njihova deca imaju povećanu količinu olova u krvi, nije se obratila nijedna nadležna institucija.

Iako iz ministarstava zdravlja i životne sredine stižu uveravanja da nema mesta panici, toksikolog prof. dr Dragan Joksović, upozorava da ova situacija nije nimalo naivna, posebno kada su u pitanju deca, i da od olova u organizmu mogu da stradaju bubrezi, jetra, kosti i nervni sistem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Olovom je ugrožen ceo organizam, a deca su u svim trovanjima najrizičnija grupa. Simptomi akutnog trovanja olovom mogu biti bolovi u stomaku, mučnina, anemija, glavobolja, razdražljivost, gubitak koncentracije. Sve ovo se javlja i kod odraslih samo što su kod dece simptomi naglašeniji - kaže profesor Joksović.

Iako su rezultati pokazali da je prisustvo olova u krvi blago povećano on objašnjava da su kod dece i najmanja pomeranja značajna.

- Ako postoji konstantna izloženost, višemesečna ili višegodišnja, izvesno je da će se koncentracija povećavati. U ovom trenutku sve može proći bez simptoma, ali nije isključeno da će se posle godinu, dve dana oni ispoljiti. To se ne zna i sa tim se ne treba igrati - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da se u sredinama gde postoji proizvodnja poput one koju ima topionica Zajača, olovna prašina unosi u organizam tako što se udiše ili guta. Kako kaže od ukupno unete količine u digestivni trakt, kod odraslih se u organizmu zadrži 10 odsto, a kod dece 40.

- Oni su zato rizična kategorija jer apsorbuju više otrova od odraslih. Od ukupne količine olova u organizmu u kostima zadržava čak 90 odsto i to je najgori deo jer je za izbacivanje polovine ovog metala iz kostiju potrebno 20 do 30 godina kaže doktor Joksović.

Roditelji iz Zajače očekivali su da ih neko od nadležnih poseti, ali kako kažu razgovore su vodili jedino sa čelnicima topionice, za koju i sumnjaju da ih truje.

- Niko od predstavnika ministarstava i inspekcijskih službi nije došao da sagleda situaciju na licu mesta - kaže predsednik mesne zajednice Slobodan Živanović.

Pomoćnica Ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Ljiljana Stanojević i inspektori u Zajači će 25. avgusta razgovarati sa predsednikom mesne zajednice i rukovodstvom topionice o planu za brže rešavanje ekoloških problema.

Za pet godina inspekcija je kontrolisala topionicu čak 52 puta i nijednom nije utvrđeno prekoračenje koncentracije olova u otpadnom gasu. Rezultati julskih ispitivanja vazduha u zoni topionice mogli bi da budu gotovi već danas.

Povezane vesti: Našli povišen nivo olova u krvi dece iz Zajače

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.