Deca internet najmanje koriste za rešavanje školskih zadataka

Izvor: RTS, 12.Feb.2020, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca internet najmanje koriste za rešavanje školskih zadataka

Deca u Srbiji u evropskom su vrhu korišćenja interneta, gde dnevno provode u proseku više od tri sata, ali njihovo ponašanje na mreži uglavnom nije problematično, rezultati su Evropskog istraživanja o mladima na internetu u kome je učestvovala i naša zemlja. Naši mladi, nažalost, najmanje koriste internet za rešavanje školskih zadataka, rečeno je na skupu u beogradskom Startit centru povodom Svetskog dana bezbednosti na internetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mladi u Srbiji od mobilnih uređaja najčešće koriste mobilne telefone, na kojima najviše slušaju muziku, gledaju video-klipove i igraju video-igre.

Kašnjenje i izostajanje iz škole, lošije ocene, zatvaranje u sebe i izbegavanje druženja i svih aktivnosti na otvorenom znaci su da je vaše dete na putu ka internet zavisnosti.
Treba obratiti pažnju i na prisustvo najmlađih na društvenim mrežama – polovina dece između devet i 11 godina koriste ih svakodnevno.
"Kao što znamo, na većini društvenih mreža i platformi na internetu, donja granica je 13 godina. Dakle, deca pristupaju platformama i društvenim mrežama znatno ranije, pre propisanog uzrasta", ukazuje Dobrinka Kuzmanović sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta.
Znaci zavisnosti od interneta Pre 28 godina u Americi je prepoznata zavisnost od interneta. Prvi znaci su preokupiranost, zanemarivanje obaveza i nekih drugih zadovoljstava, zdravstvene posledice, potreba da se bude sve više na mreži i, ako je to nemoguće, osećanje napetosti, nervoze i nemira.
Problem treba prijaviti lekarima koji testom utvrđuju da li je u pitanju preterivanje ili zavisnost. Zavisnike uče kako da drugačije doživljavaju neke situacije i kako da promene ponašanje.
"Znači, učenje kako da se čovek suprotstavi želji da nešto uradi od tih aktivnosti koja su adiktivna, osmišljavanje dobrog dnevnog rasporeda, plana zamene nekih aktivnosti koje su štetne nekima koje su manje štetne", kaže Snežana Alčaz, načelnica Bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu.
Oko 45 odsto dece od 12 do 14 godina koriste internet, a u Evropi ga u tom uzrastu koristi tek sedam-osam odsto njih.
Roditelji se javljaju kontakt centru Kontakt centru za bezbednost dece na internetu svakodnevno se javljaju roditelji sa pitanjima kako da zaštite svoju decu. Za tri godine postojanja primio je više od 13.500 poziva.
"Od toga smo imali 192 predmeta formirana i samo devet od tih predmeta su bili formulisani ili su imali elemente koji su ukazivali na zavisnost od interneta", kaže Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Svako gubljenje kontrole u onlajn aktivnostima, treba da bude upozorenje za roditelje da treba da pomognu deci tako što će smisliti zajedničke aktvnosti bez korišćenja interneta.
Pravovremena reakcija bolja je od terapije koja može trajati od mesec dana pa do nekoliko godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.