Danas su Sveti Ćirilo i Metodije

Izvor: RTS, 24.Maj.2018, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima.
Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao "slovenski apostoli", koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slovena. 
Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.
Prema najavama, ove godine u proceduri će se naći predlog zakona kojim će se u red državnih praznika uvesti praznovanje Svetog Ćirila i Metodija, kao Dan slovenske pismenosti i u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I u Nišu traže da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2018

Pre 11 vekova su Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli jezika, kako ih nazivaju, počeli da šire pismenost među pravoslavcima, te se u njihovu čast danas obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture. Filozofski fakultet u Nišu poziva nadležne da ovo postane državni praznik u Srbiji...Praznik...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.