Dan žalosti u Nišu zbog teške nesreće

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti u Nišu zbog teške nesreće

Nakon jučerašnje saobraćajne nesreće u kojoj je nastradalo petoro ljudi, među kojima i dvoje dece, u Nišu je proglašen Dan žalosti. U Kliničkom centru zbrinuto je 17 povređenih putnika, od toga 13 na intenzivnoj nezi. Troje putnika je u teškom stanju.
Gradsko veće Grada Niša izrazilo je saučešće porodicama stradalih u saobraćajnoj nesreći kod Niša, a na vanrednoj sednici doneta je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluka da se 22. decembar godine proglasi Danom žalosti na teritoriji Grada Niša.

U Niškom kliničkom centru je i dalje 17 povređenih putnika, od toga je 13 na intenzivnoj nezi. Troje putnika je u teškom stanju.
Dežurni doktor Hadži Bojan Marjanović rekao je za RTS da su pacijenti uglavnom noć proveli mirno i da je kliničko stanje najteže povređenih zadovoljavajuće. "Kod dvoje tinejdžera stanje je u diskretnom poboljšanju, što ne znači da je njihovo stanje definitivno dobro", rekao je doktor Marjanović.
Prema njegovim rečima, treći pacijent je hirurški zbrinut u toku večeri i nalazi se van životne opasnosti.
"Što se ostalih pacijenata tiče, koji su na intenzivnoj nezi, njihovo stanje je zadovoljavajuće i stabilno", rekao je Marjanović.
Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović je istakao da je Srbija odogovorila teškom trenutku. "Pokazali smo da možemo da pomognemo građanima Srbije i Niša", istakao je Radovanović. 
Na apel Zavoda za transfuziju javilo se više od 400 Nišlija koji su došli da daju krv, a sve ih je, kako kažu, ujedinila ova nesreća.
Doktor Predrag Đorđević iz Zavoda za transfuziju u Nišu kaže da je za obradu krvi od trenutka kad ljudi daju krv potrebno je šest do sedam sati.
"Složićete se da je to dug period za onog koji je povređen ili akutno bolestan da sačeka šest do sedam sati, tako da još jednom izražavam zahvalnost", rekao je Đorđević.
Prve informacije istrage ukazuju da bi uzrok sudara putničkog voza, koji je saobraćao na relaciji Niš–Prokuplje, i autobusa mogao da bude ljudski faktor, međutim iz "Niš eskpresa" naglašavaju da je autobus bio tehnički ispravan, a vozač iskusan i odmoran.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za RTS da će više detalja o nesreći koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša biti poznato nakon kompletne istrage 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.