Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.
Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće u ime Vlade Srbije centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti.
"Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine", saopštilo je Ministarstvo.

Ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu počinje u 11 časova, kada je 1918. godine primirje stupilo na snagu.
Prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i diplomatski i vojni izaslanici više zemalja.
U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koji su uzroci Prvog svetskog rata i kakve je posledice imao po svet

Izvor: RTS, 11.Nov.2019

Sve potpisnice Versajskog mirovnog ugovora iz 1919. godine obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar. Tim povodom, u glavnom gradu Francuske, Parizu, u 9.30 počinje ceremonija polaganja venaca ispred Groba neznanog junaka na Jelisejskim poljima. ...

Nastavak na RTS...

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Srbija obeležava skromno i neradno

Izvor: Danas, 11.Nov.2019

Getty/SAKIS MITROLIDISU Srbiji se Dan primirja obeležava od 2012. godine. U specijalnom vagonu maršala Ferninanda Foša, u šumi kod grada Kompjenj u Francuskoj, pre tačno 101. godinu, Nemačka je potpisala kapitulaciju. Kraj Prvog svetskog rata, koji je buktao od 1914. godine, bio je na vidiku. Primirje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.