Izvor: RTS, 29.Jan.2022, 07:06

Da li biste znali da pružite prvu pomoć kolegi ili ugasite požar

Često prenosimo vesti o radnicima koji su se povredili ili stradali na poslu. Zakon je jasan: poslodavci su dužni radnike da obuče odmah po zaposlenju i da ih proveravaju jednom u tri godine. MUP daje licence za referente koji u firmama brinu o nabavci, održavanju opreme i obuci.
Blago nama kad je i tinejdžer sam naučio da rukuje protivpožarnim (PP) aparatom. I rampa na parkingu i kamere šire gledano mogu biti zaštita od požara, jer prate bar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ko ulazi. 

Napredna tehnologija nudi niz preventivnih rešenja: ručni i automatski senzori, javljači koji prepoznaju dim, PP aparati, evakuacioni plani i staza osvetljena led sijalicom.
Na svakom spratu u Opštini Savski venac zaposleni su upoznati do tančina.
"Obuke iz ove oblasti organizuju se za sve zaposlene, za novozaposlene u roku od 30 dana od dana zasnivanja radnog odnosa. Svi zaposleni su dužni da prođu ove obuke. Provere znanja su na tri godine koje su, takođe, obavezne za sve zaposlene", kaže Marija Sušić, načelnica Uprave GO Savski venac.
Alarmi i javljači slivaju se u protivpožarnu centralu kod portira. Displej mu pokazuje mesto dima ili vatre, koje što pre mora da obiđe. Tu su savremeni, skoro automatski PP aparati, metalna vrata koja štite osetljive prostorije i svuda novi hidranti, bolje i da budu neupotrebljeni. 
Na zidovima i ormarići za prvu pomoć. Obavezne su obuke i provere znanja o bezbednosti i zaštiti na radu, jednom u četiri godine.
"Postoje i ormarići za pružanje prve pomoći, koji se nalaze na svakom spratu, pod ključem. Tu je kontakt telefon zaposlenog koji ima ključ. Tu su i podaci o zaposlenima koji su prošli obuku za pružanje prve pomoći", dodaje Sušićeva.
Iste obuke i provere i u komunalnim preduzećima po Zakonu o zaštiti od požara. U Zelenilu kažu da je naglasak na rukovanju PP aparatom, a obuka se sprovodi najkasnije tri dana od zaposlenja.
U ovom preduzeću radnici imaju HTZ opremu za prvu pomoć, obučeni su svi rukovodioci, najmanje dva odsto radnika u smeni ili izdvojenom radnom mestu. Obuka je i u Medicini rada, a obučeno je više od petine radnika.
Važna je svakako preventiva, a ako već dođe do požara, oprema mora biti ispravna.
Jednom u dva meseca probaju sirene u Opštini Savski venac, a da ne bi bilo panike, zaposleni se o tome obaveste imejlom: nema drugog načina zbog stranaka na šalteru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.