Cvetković osumnjičen za lažno prijavljivanje otmice

Izvor: RTS, 19.Jun.2018, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković osumnjičen za lažno prijavljivanje otmice

Materijalni dokazi i činjenice, utvrđene tokom predistražnog postupka u vezi sa slučajem prijavljenog nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića, predstavljaju osnovanu sumnju da je Cvetković počinio krivično delo lažno prijavljivanje, saopšteno je iz Tužilaštva.
Nadležno javno tužilaštvo će protiv Stefana Cvetkovića preduzeti zakonom predviđene radnje radi utvrđivanja mogućeg postojanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krivičnog dela i krivične odgovornosti, saopštili su Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu.

Nakon toga će se, kako piše, doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka.
U saopštenju se navodi da, nakon analize podataka i dokaza u predmetu takozvanog "nestanka" Cvetković, nije utvrđeno da je došlo do izvršenja krivičnog dela lišenje slobode ili otmica, ili bilo kog drugog krivičnog dela u kome se Cvetković javlja kao oštećeni.
"Naime, utvrđeni materijalni dokazi i izjave svedoka, uključujući i izjavu samog Cvetković Stefana, ne potvrđuju ključne navode njegove izjave date nadležnim policijskim službenicima, a u kojoj tvrdi i time prijavljuje izvršenje nekog od navedenih krivičnih dela na njegovu štetu", piše u saopštenju koje potpisuju osnovni javni tužilac Tihomir Knežević i viši javni tužilac Nebojša Živković.
Naprotiv, dodaje se, na satu, za koji novinar kaže da mu je N. N. lice strglo sa leve ruke, nije pronađen DNK profil eventualnog počinioca krivičnog dela. Takođe, ni analizom 21 brisa u automobilu koji je Cvetković vozio nije pronađen DNK N. N. lica, već samo DNK profili samog Cvetkovića, njegovog oca i majke.
Tužilaštvo navodi i da je, pregledom video-nadzora sa svih kamera na benzinskoj pumpi 'Lukoil', utvrđeno da Cvetković nije prošao kroz zonu pumpe, a da je pregledom kamera na vili "Luks" primećeno vozilo koje po svim karakteristikama odgovara vozilu Cvetkovića.
Nije uočeno nijedno drugo vozilo koje se kretalo u istom pravcu neposredno iza njegovog vozila, za koje je Cvetković naveo da ga je pratilo, piše u saopštenju.
Dodaje se i da je listingom za tri privatna broja mobilnog telefona Cvetkovića utvrđeno da je u komunicirao sa svojom majkom Dragicom, u vremenu kada je, prema njegovim navodima, bio otet.
Javnost će, kako se navodi, o ovom predmetu biti obaveštena u skladu sa razvojem krivičnog postupka i zakonskim mogućnostima.
U saopštenju se ističe da su od 14. do 15. juna, kada je na teritoriji opštine Bela Crkva uočeno napušteno vozilo novinara Cvetkovića – nadležni organi preduzeli hitne i opsežne radnje na utvrđivanju okolnosti i činjenica koje se odnose na krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.
Pri tome su se, kako piše, imale u vidu ranije prijavljene pretnje po bezbednost, kao i Sporazum o merama za unapređenje bezbednosti novinara.
BIRN je prethodno javio da je Policijska uprava Pančevo podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu krivičnu prijavu kojom se Cvetković tereti da je prijavio da je nad njim učinjeno krivično delo protivpravno lišavanje slobode, iako je znao da to nije tačno, preneo je Fonet.
Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da će Cvetković, kojeg je policija u petak pronašla u rejonu Bele Crkve, danas održati konferenciju za novinare u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oglasili se tužioci povodom slučaja "Cvetković"

Izvor: B92, 19.Jun.2018

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu su se oglasili povodom slučaja novinara Stefana Cvetkovića...U zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca u Vršcu Tihomira Kneževića i Višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića navodi se da će nadležna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.