Čudo u Mrčajevcima: Milorad je obilazio voćnjak, i ugledao prizor koji je sve zbunio i iznenadio (FOTO)

Izvor: BKTV News, 16.Sep.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo u Mrčajevcima: Milorad je obilazio voćnjak, i ugledao prizor koji je sve zbunio i iznenadio (FOTO)

Kruška u domaćinstvu Milorada Marjanovića iz Mrčajevaca, cvetala je po drugi put.

To i ne bi bilo tako neobično da kruška u isto vreme nije puna sočnih plodova. Ali, ni tu čudima nije kraj jer su se na granama savijenim od roda pojavili i mladi plodovi zametnuti od drugog cvetanja. Marjanović kaže da je ovo prvi rod i da su svi bili iznenađeni ovom pojavom.

Milorad Marjanović, foto: Glas Zapadne Srbije

"Krušku sam kupio u Tempu sa još >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dva tri kalema da ih posadim u dvorištu. Svi su se primili, kruščica je cvetala, rodila, a onda su počela iznenađenja. Iznenadili smo se kad je drugi put procvetala, ali kad smo videli da su se formirali i novi plodovi, potpuno smo se zbunili. Šta to znači ne znamo", kaže za Glas zapadne Srbije Marjanović.

Struka kaže da ovakva pojava jeste neobična, ali je da su tome pogodovali ovakvi vremenski uslovi.

Foto: Glas Zapadne Srbije

"To se dešava kada imamo velike količine padavina ali i dosta sunca. Nažalost ti mladi plodovi će otpasti, oni ne mogu da dostignu rod, a ova pojava je dosta loša po samo stablo jer dolazi do njegovog iznurivanja. Ono sada prikuplja potrebnu količinu makro i mikroelemenata i svega što mu je potrebno za zimu. Sa ovim se ono dodatno iscrpljuje i može dovesti do izmrzavanja stabla u toku godine ili manjeg roda sledeće godine", ističe dr Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.