Čudesna priroda Zasavice

Izvor: RTS, 26.Okt.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesna priroda Zasavice

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" u Mačvi, močvarno područje pod zaštitom države na tri i po hiljade hektara, jedino je mesto u Srbiji gde se čuvaju stare rase domaćih životinja. Raskošna priroda, sa retkim vrstama, osim za biologe i istraživače, sve je privlačnija za turiste kojih je ove jeseni rekordan broj.
Sa mnogo sunca i zlatnih boja, jesen je u Zasavici čudesna.

U Specijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezervatu više od 200 vrsta retkih ptica, 600 različitih biljaka, carstvo tartufa i dabrova, a na pašnjacima oko 1.000 grla konja, magaraca, podolaca, mangulica. Netaknuta priroda i domaći proizvodi, među kojima su i magereće mleko i sir lekoviti za decu, privlačni su za turiste u svako doba godine.
"Ti naši proizvodi su naš miris i ukus. Ovde kad vide prirodu, kad obiđu, kad se voze brodom, kad su u pešačkim turama, naravno, moraju nešto i pojesti, a mi ovde nudimo apsolutno hranu koja je organskog porekla, koja je sa naših pašnjaka, i od naših starih rasa", rekao je Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode "Zasavica".
Ukusom proizvoda Zasavice posebno su oduševljeni stranci. Jedan od njih za magareći sir izdvojio je čak 12.000 evra. Da upotpune ponudu za sve posetioce, samo iz evropskih fondova ovde je investirano milion i po evra.
U Zasavici, ove godine, zabeležen je rekordan broj turista, čak 50.000. Polovina od toga su ekskurzije. A samo iz Nemačke, ovde je stiglo 5.000 ljudi koji svakog utorka i petka dolaze da vide mužu magarica i priču o magarećem siru.
Za ljubitelje ptica u Zasavici, nova investicija na oko 250 kvadrata zaštićenog prostora biće hranilište za orlove i druge grabljivice, kako bi se sačuvale retke vrste orla ribara, belorepana, beloglavog supa.
"Tako da ćemo ovde imati i jednu lepu koncentraciju svih tih ptica grabljivica koje će doći da se hrane i ujedno će biti za ornitologe koji mogu pratiti i gledati sve te ptice", istakao je Slađan Papić, zamenik upravnika Rezervata "Zasavica".
U planu je i postavljanje tzv. čeka za posmatranje ptica i veb -kamera, što je novina. Do tada toplu jesen i darove prirode brojni gosti koriste svakog trenutka.
"Ovde sam konkretno, ne bi li nešto, znam da su migracije sad, ne bi li nešto zatekao od ptičjeg sveta da malo fotografišem, sin da malo peca i lepa priča", ispričala je Vanja Najdanović iz Beograda.
Da pokažu svu lepotu ovog čudesnog mesta, u Zasavici planiraju i nabavku električnih autobomila i dvotočkaša za bicikliste, kako bi turisti uživali u umetnosti prirode, ne narušavajući njen sklad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.