Crna Gora za potrebe svoje vojske kupuje helikoptere Bell 505

Izvor: TangoSix.rs, 28.Maj.2020, 11:16

Crna Gora za potrebe svoje vojske kupuje helikoptere Bell 505

Kako je juče preneo crnogorski dnevni list ‘’Pobjeda’’, Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor sa Kanadskom komercijalnom korporacijom ‘’Canadian Commercial Corporation’’ vredan 3.267.234,77 evra o nabavci dva laka višenamenska helikoptera Bell 505.
Pobjedi su iz Ministarstva odbrane Crne Gore preneli informaciju da će prvi helikopter biti isporučen već tokom jula ove godine dok će drugi stići početkom 2021. Ovi helikopteri >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << će prema planu ministarstva odbrane zameniti lake višenamenske Gazele.
Bell 505 u letu iznad Podgorice, april 2019. godine / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore Iz resora crnogorskog ministra odbrane mr Predraga Boškovića su u odgovoru Pobjedi naveli da Ministarstvo nastavlja sa daljom modernizacijom i opremanjem Vojske Crne Gore.
– Do sada je uspješno završeno više značajnih projekata, među kojima je i nabavka tri srednja višenamjenska helikoptera Bell 412, čime su u velikoj mjeri unaprijeđeni kapaciteti Vazduhoplovstva, u segmentima kao što su transport ljudstva i tereta, medicinska evakuacija, traganje i spašavanje i gašenje požara. Koliko je to značajno, posebno se pokazalo u prethodnih dva mjeseca, kada smo se borili sa pandemijom korona virusa. U tom periodu naši vazduhoplovci više puta su angažovani za medicinsku evakuaciju pacijenata, što je javnost imala priliku da vidi. –
Bell 505 u letu sa crnogorskim Bell 412EPI / Foto Ministarstvo odbrane Crne Gore U ministarstvu odbrane Crne Gore tvrde da je nabavka helikoptera Bell 505 novi korak modernizacije Vojske Crne Gore čime će se pojačati kapaciteti njene eskadrile. Takođe kako je preneseno, nabavkom ovih helikoptera ova jedinica će se osloboditi helikoptera Gazela čija je prosečna starost 35 godina.
– Naši piloti već se obučavaju na Bell helikopterima, a i novi će, takođe, biti korišćeni za obuku pilota i tehničkog sastava, kao i za zadatke lakog transporta i taktičkog izviđanja. Vojska Crne Gore biće opremljena sa vazduhoplovima iz iste kompanije, što će značajno povećati efikasnost održavanja i eksploatacije – ističu iz Ministarstva, navodeći da je plan resora da naredne godine zaključi ugovor za nabavku još dva helikoptera Bell 505.
Podsetimo, Crna Gora je već ranije pokazala interes za nabavku helikoptera Bell 505. Radi promocije ove letelice je 8. aprila prošle godine, u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore, kompanije Bell Helicopter zadužene za Evropu i ambasade Kanade, na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo“ u Golubovcima održan Dan prikaza helikoptera kompanije Bell Helicopter Textron na kojoj je bio prisutan i Bell 505 Jet Ranger X.
Bell 505 prilikom promocije Belovih helikoptera 8. aprila 2019. godine na aerodromu “Knjaz Danilo“ u Golubovcima / Foto Ministarstvo odbrane Crne Gore Tom prilikom ministar odbrane Crne Gore mr Predrag Bošković je, pomenuvši trenutno stanje flote helikoptera Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore naglasio da su postojeći helikopteri Gazela stariji od 30 goidna i da se u MOCG razmišlja o njihovoj zameni koja bi se dogodila u narednih 5 godina kao i da je jedan od kandidata za njihovu zamenu upravo Bell 505 koji ima slične karakteristike kao Gazela.
Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore tenutno rapsolaže sa 13 lakih višenamenskih helikoptera Gazela koji su porizvedeni u periodu 1976. do 1991. godine. Do sada je Crna Gora više puta ulagala u flotu ovih helikoptera, od 2008. godine do danas je na C2 preglede i modernizaciju u banjalučki Avio Servis Ikar poslato ukupno 10 helikoptera a u planu su radovi na još jednom. Planirano je da deo helikoptera leti do perioda od 2021. do 2024. a pet gazela bi trebalo da bude u službi do 2030.
U Ministarstvu odbrane su procenili da je Bell 505 prava zamena za helikoptere Gazela / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Međutim, Pobjeda prenosi da je deo Gazela koje su proglašene viškom već ponuđen na prodaju ali da do sada nije prodata nijedna kao i da iz Ministarstva odbrane navode da nije bilo ponuda.
– S obzirom na to da je prosječna starost ovih helikoptera 35 godina i da su troškovi njihovog održavanja iznosili skoro do jedne trećine cijene koštanja jednog novog helikoptera Bell 505, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su predložili Vladi da njih sedam oglasi suvišnim. Imajući u vidu sve navedeno, ali i činjenicu da je tržište prodaje ove vrste sredstava ograničeno u oba javna poziva koje je ovo Ministarstvo objavilo, nije bilo ponuda za kupovinu ovih helikoptera – kazali su za Pobjedu iz Ministarstva odbrane Crne Gore.
U Ministarstvu odbrane su dodali da će shodno propisima definisanim zakonom sprovoditi proceduru prodaje ovih sredstava, po povoljnijim cenama, a sve iz razloga ostvarivanja prihoda kojim će se nastaviti proces modernizacje, kako Vazduhoplovstva, tako i ostalih vidova Vojske Crne Gore.



Dan demonstracije Bell Helicopter
Gepostet von Ministarstvo odbrane Crne Gore am Montag, 8. April 2019


The post Crna Gora za potrebe svoje vojske kupuje helikoptere Bell 505 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.