Čeka se identifikacija 911 nastradalih osoba posle Oluje

Izvor: RTS, 02.Avg.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se identifikacija 911 nastradalih osoba posle "Oluje"

Ni 24 godine posle akcije hrvatske vojske "Oluja", identitet posmrtnih ostataka 911 osoba nije utvrđen. Udruženja poginulih, nestalih i izbeglih ukazuju na to da je više od 15.000 srpskih kuća prodato na nezakonit način.
Nada Bodiroga i 24 godine posle "Oluje" priseća se stradanja roditelja u svojoj kući na Kordunu.

"Jedina krivica mojih roditelja bila je ta što su bili Srbi i što su poverovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tadašnjem predsedniku Tuđmanu da slobodno ostanu kod svojih kuća i da im se garantuje svaka sigurnost", istakla je Nada Bodiroga.
Proces ekshumacije u Hrvatskoj usporen je jer se politizuje, žale se porodice nestalih i ubijenih. Čeka se identifikacija 911 nestalih.
"Hrvatska je jedina zemlja u regionu koja ima poznata grobna mjesta, usaglašene lokacije između hrvatske i srpske komisije, registrovane, nisu sporne, poznate, a koje se ne ekshumiraju. Pitamo se kad će doći onda na red skrivene lokacije", rekla je Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica.
U udruženju "Zavičaj" podsećaju da 67.000 Srba nije vratilo svoje stanarsko pravo.
"Republika Hrvatska se od 1997. godine, nakon donošenja zakona o vlasništvu, nezakonito i protivustavno uknjižila kao vlasnik na više od milion katastarskih parcela, čiji su vlasnici Srbi bili do 1995. godine", naglasio je Nenad Abramović, predsednik Udruženja "Zavičaj".
Srbija će i ove godine obeležiti godišnjicu progona i stradanja srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".
"Proterano je 250.000 Srba sa krajiškog podučja, preko 2.000 Srba je ubijeno ili se vodi kao nestalo, a sistematski je opljačkana, uništena srpska imovina, a i komunalna infrastruktura", kaže Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.
Srbija i Republika Srpska obeležiće godišnjicu progona Srba u nedelju na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj gori.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.