Izvor: RTS, 26.Feb.2021, 13:56

Čačak jedini daje subvencije za ukrupnjavanje poseda – šta bi mlade zadržalo na selu

Oko 3.000 mladih proizvođača u prošloj godini iskoristilo je pomoć države. Na podsticajna sredstva za nabavku mašina, opremu i stočarstvo pravo je ostvarilo i deset gazdinstava sa područja Čačka, a iz lokalne kase svake godine za poljoprivrednike izdvajaju značajna sredstva.
Najveći proizvođači crvene paprike u čačanskom kraju, Aleksandra i Milovan Ružičić, to povrće uzgajaju na oko pet hektara. Subvencije su im dragocene, jer su mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da kupe savremenije priključne mašine.

"Jedna je sadilica za papriku, druga je freza bankerica, nama će mnogo značiti jer će samim tim poboljšati kvalitet proizvodnje, poboljšati kvalitet proizvoda a nama smanjiti broj radnika", kaže Aleksandra Ružičić iz Trnavske Baluge.
Ovakve subvencije stimulišu mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom, pa je sve više zainteresovanih. U pripremi dokumentacije za javne pozive pomaže im stručna služba.
"Mladi konkurišu sa predračunima za neke investicije koje žele u biljnoj ili stočarskoj proizvodnji ili čak i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, gde država ukoliko prođu po javnom pozivu na konkuru subvencioniše sa 75 posto podsticaja prihvatljive vrednosti investicije", navodi Biljana Janjić, savetodavac za agroekonomiju.
Na području Čačka ima skoro 8.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pa se i iz gradske kase svake godine izdvaja 45 miliona dinara za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.
Jedino u toj lokalnoj samoupravi subvencije se daju za kupovinu poljoprivrednog zemljišta radi ukrupnjavanja poseda.
"Imamo standardne i specijalne mere. Za specijalne mere poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati svake godine, a to su kupovina poljoprivrednog zemljišta, protivgradne mreže, zagrevanje plastenika na toplu vodu, motori i uređaji za hladnjače i isparivače i sistemi za navodnjavanje", objašnjava Snežana Marković Đurović iz Službe za razvoj poljoprivrede Grada Čačka.
Mladi poljoprivrednici zadovoljni su najavama novih vidova subvencija, ali da bi ostali na selu i bavili se proizvodnjom hrane kažu da su im potrebni i dobri putevi do gazdinstava i njiva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.