Izvor: RTS, 08.Mar.2021, 16:31

Brojni su uzroci maloletničkih brakova, kako zaustaviti ovu negativnu praksu

Cilj Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova je da se do 2030. eliminiše ta pojava. Potrebno je da se devojčicama u osnovnom obrazovanju obezbedi podrška mentorstvom i stipendijama, da se obezbedi edukacija prosvetnh radnika u suzbijanju ovih brakova, podigne nivo znanja predstavnika medija radi senzibilnijeg pristupa u izveštavanju i da se izmenom zakona podigne starosna granica za sklapanje braka na 18. godina bez propisivanja izuzetka, kaže za RTS Slavica Vasić, direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Romskog ženskog centra Bibija.
Gostujući u Jutarnjem programu Vasićeva je rekla da se problem maloletničkih brakova ne dešava drugom već u našem okruženju i da je reč o ozbiljnom kršenju prava deteta i žena.

Prema njenim rečima, romska zajednica je jedna od najugroženijih manjinskih zajednica u Srbiji. Karakteriše je slaba i nedovoljna informisanost i loša obrazovna struktura što doprinosi nedovoljnoj integrisanosti i učešću pripadnika romske zajednice u važnim društvenim procesima.
"Iako rani brakovi imaju korene u nekim tradicionalnim praksama, u pojedinim zajednicama su veoma uobičajeni i rašireni, oni su zasnovani na patrijarhalnim društvenim odnosima i predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta i rodno zasnovanu diskriminaciju i ne bi trebalo da opstaju u modernim društvima", ističe Vasićeva.
Dodaje da činjenica da društvo ovu pojavu toleriše pokazuje da ne prepoznaje u dovoljnoj meri njenu štetnost.
"Uzroci ranih brakova u Srbiji slični su uzrocima širom sveta. Rodno zasnovana diskriminacija, strukturna nejednakost, siromaštvo, nedostatak obrazovanja, prihvaćene kulturološke prakse, neadekvatni institucionalni odgovori na maloletničke brakove", naglašava direktorka Romskog ženskog centra Bibija.
Smatra da iako roditelji i drugi srodnici brakove najčešće ugovaraju kako bi decu izmestili iz siromaštva, jer nemaju mogućnost da im pruže podršku, u većini slučajeva se to ne događa.
Devojčice, češće nego dečaci, prelaskom u kuću partnera napuštaju školu. Tako se stvara ekonomska zavisnost bez šanse za kasnije zaposlenje a često je i rano rizično materinstvo. To utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, krši se pravo na obrazovanje i pravo na život bez nasilja.
"Često te devojčice rano rode i tako je ugroženo njihovo reproduktivno zdravlje. Jako je bitno raditi i sa očevima i dečacima i unapređivati nivo svesti o ranim brakovima. Ovo nije dovoljno da se ova negativna praksa zaustavi, treba još mnogo raditi po ovom pitanju i da se uspostave mehanizmi za koordinisanu i efikasnu reakciju svih nadležnih organa", poručuje Vasićeva.
Dodaje da od 2004. godine u Srbiji postoji Romska ženska mreža koja ima 35 organizacija i već 11 godina organizuju kampanju "Mesec ženskog romskog aktivizma" od 8. marta do 8. aprila – Svetskog dana Roma i na taj način žele da učine probleme vidljivim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.