Brojna kršenja Zakona o javnom informisanju

Izvor: Blic, 29.Mar.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojna kršenja Zakona o javnom informisanju

Pojedini mediji nisu poštovali Zakon o radiodifuziji i Zakon o javnom informisanju od januara do marta ove godine, a u izveštavanju se i dalje često krši pretpostavka nevinosti, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Medija centru.

Na konferenciji na kojoj je predstavljen monitoring ostvarivanja dva medijska zakona, kao primeri kršenja pravila navedeni su SMS-lutrija "Naš auto", emitovana na RTS, pisanja štampe o ubistvu pevačice Ksenije Pajčin i emisija "Na liniji" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na radiju Foks.

Profesor Miroljub Radojković je ukazao da je SMS-lutrija bila neprimerana za javni servis, navodeći da se time ne bavi nijedan javni servis u svetu. Ukazao da je RTS nakon iznetih primedbi "svoju kladionicu upristojio samo preko aranžmana sa Lutrijom Srbije".

"Verovatno bi ovaj posao koji je donosi organizatorima 50 dinara po pozivu, još trajao, da početkom marta nije uhapšena organizovana grupa hakera koji su preko lutrije javnog servisa osvojili najmanje 50 automobila i stekli dobit procenjenu na tri miliona evra", rekao je Radojković.

Kako je naveo, "upućeno je izvinjenje, a niko nije postavio logično pitanje da li bi, osim izvinjenja građanima, mogao da se vrati novac uzet na prevaran način posredstvom 'javnog servisa kao njihovog vlasništva' ".

Radojković je ukazao i da su neki emiteri kršili odredbe zakona, prekoračenjem reklamnih rokova, smanjivanjem minimuma između emitovanja i da su ubacivali reklame u informativne emisije, kraće od 30 minuta.

"Samo u januaru Radiotelevizija Srbije napravila je 33 prekršaja, TV Pink 36, TV B92 63, Hepi TV 102, Košava 85, TV Avala četiri i TV Fox šest. Svi prekršaji su sa snimljenim dokazima objedinjeni u prekršajnu prijavu za svakog emitera."

Ni jedan javni servis u svetu se ne bavi SMS lutrijom "Naš auto", rekao je Radojković i dodao da tokom emitovanja igre, niko nije saopštio kolika je bila zarada.

Novinarka Tamara Skrozza osvrnula se na pisanje o ubistvu Ksenije Pajčin, navodeći da je posebno narušena privatnost objavljivanjem obdukcionog nalaza, cenom grobnog mesta i pisanjem o tome kako je ubijena pevačica bila odevena.

Ona je istakla da se privatnost može narušiti samo ako je to u javnom interesu što nije bio slucaj i dodala da su pojedini mediji ubistvo i samoubistvo prikazivali "šekspirovski" a da je sam zločin relativizovan.

"Još ozbiljniji problem predstavlja citiranje izjava prijatelja i rođaka mladića koji je ubio devojku i "pokušaj pravdanja počinjenog čina i pozivanja na crnogosku čast i slično. Sve to se može smatrati podsticajem na diskriminaciju i nasilje nad ženama", rekla je Skrozza.

Profesor Rade Veljanovski je ponovo ukazao na emisiju radija Fokus "Na liniji" koja je, kako je naveo, poprište sukoba radikala i naprednjaka. On je izjavio da je radio Fokus bio naklonjen radikalima pre sukoba u toj stranki, a da se zatim izgleda priklonio naprednjacima.

Veljanovski je istakao da jedan broj radio i televizijskih stanica i dalje emituje program bez dozvole, uprkos opomenama i zabranama nadležnih agencija.

On je rekao da je raspisan konkurs za jednu televizijsku i 51 radio stanicu i da to bi to moglo delimično da ublaži problem piratskih medija, a možda i pitanje emitovanja programa na manjinskim jezicima. Veljanovski je istakao da su se radio stanice u najvećoj meri pridržavale zakonskih obaveza, da su disciplinovanije u emitovanju reklama, naročito posle izricanja sankcija jednom broju televizija.

Monitoring osvarivanja Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju se priprema uz podršku Fondacije "Konrad Adenauer" i Centra za podršku demokratskim inicijativama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.