Broj za nestalu decu pozvonio je 2.800 puta

Izvor: RTS, 29.Okt.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj za nestalu decu pozvonio je 2.800 puta

Od marta 2012. do septembra ove godine Evropski broj za nestalu decu je 2.800 puta pozvonio – 109 prijava bilo je u vezi sa nestankom dece i 248 prijava nestanka bebe.
Udruženje "Astra" je pre sedam godina uvelo Evropski broj za nestalu decu 116000, kako bi pružio podršku roditeljima čije je dete nestalo, radi lakšeg i bržeg umrežavanja sa policijom i drugim važnim akterima i uspostavljanja i podsticanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što bolje razmene ključnih informacija, kako bi dete bilo što brže pronađeno.

U saopštenju su naveli da su od marta 2012. do septembra ove godine primili ukupno 2.800 poziva, od čega 109 prijava u vezi sa nestankom dece i 248 prijava nestanka bebe.
"Od 2014. imamo potpisan Memorandum o saradnji sa MUP-om Srbije o uspostavljanju efikasnog sistema zaštite nestale dece u Srbiji kojim su precizirane zajedničke aktivnosti na realizaciji sistemskih zadataka u izgradnji i razvoju kapaciteta Republike Srbije u oblasti zaštite dečjih prava", navedeno je u saopštenju Astre.
Ukazuju da Srbija mora da radi na uvođenju Sistema ranog uzbunjivanja "amber alarma" i precizno definiše uslove i kriterijume za proglašavanje deteta nestalim, kao i procedure koje se po potvrđenom nestanku primenjuju.
Napominju da sve aktivnosti na uvođenju tog sistema mora i treba da vodi država, kao i da u skladu sa međunarodnim praksama sprovodi, kontroliše i unapređuje aktivnosti koje podrazumevaju zadiranje u privatnost, vođenje istražnih i drugih postupaka, i oglašavanje informacija bez nadležnosti za tu aktivnost (kao što je, između ostalog, vođenje registra nestalih lica i slično.
U slučaju da je pronađeno dete bilo eksploatisano, u "Astri" ono može dobiti sveobuhvatnu podršku u procesu oporavka i (re)integracije. U zavisnosti od detetovih potreba, dostupne psihološka i medicinska pomoć, savetovanje, alternativni smeštaj, podrška u nastavku školovanja, pravna pomoć i drugi vidovi neophodne asistencije, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Broj za nestalu decu pozvonio 2.800 puta

Izvor: Radio 021, 29.Okt.2019

Od marta 2012. do septembra ove godine Evropski broj za nestalu decu je 2.800 puta pozvonio - 109 prijava bilo je u vezi sa nestankom dece i 248 prijava nestanka bebe...Udruženje "Astra" je pre sedam godina uvelo Evropski broj za nestalu decu 116000, kako bi pružio podršku roditeljima čije je dete...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.