Brnabić: Problem zaštite voda ne rešavamo od nule već od minusa

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Problem zaštite voda ne rešavamo od "nule" već od "minusa"

Zaštita životne sredine jeste jedna od najzahtevnijih tema na našem evropskom putu i zahteva najviše ulaganja, posebno kada je reč o kvalitetu vode, rekla je premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine država članica Protokola o vodi i zdravlju koja se održava u Beogradu.
Od ukupnog broja kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja u Srbiji prošle godine 61 odsto su bili ispravni. Najlošiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kvalitet vode je u Vojvodini.

Ana Brnabić kaže da je država pre nekoliko nedelja sa Evropskom investicionom bankom dogovorila program od 50 miliona evra od kojih je 40 miliona evra kredit, a 10 miliona bespovratni grant.
Kako je navela, ta sredstva su namenjena za sisteme vodosnabdevanja odnosno vodovode u lokalnim samoupravama širom Srbije – prevashodno za zamenu dotrajalih cevi, starih azbestnih kao i za smanjenje gubitaka na mreži.
"Nažalost, zbog nemara u proteklim decenijama mi i bukvalno rasipamo vodu koja je danas na svetskom nivou jedan od najvrednijih i najvažnijih resursa", istakla je premijerka.
Naglasila je da u Srbiji nisu retke lokalne samouprave koji imaju gubitke na vodovodnoj mreži veće od 60 odsto.
Prema njenim rečima, ovaj problem je počeo da se rešavama kao i u mnogim drugim oblastima – ne od "nule" već od "minusa".
"Sa Razvojnom bankom Evrope dogovorili smo projekat vredan dve stotine miliona evra samo za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda, rekla je Brnabićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019

U Srbiji se trenutno prečišćava veoma malo otpadnih voda. U narednih 20 do 25 godina u planu je izgradnja 359 sistema za prečišćavanje vode, a za te namene potrebno je 5,6 milijardi evra, rekao je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan...On je, na Skupštini država članica -...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.