Borbenim avionima F-16 započeta kontrola vazdušnog prostora Rumunije, pokrenut postupak za nabavku još 36 vazduhoplova ovog tipa

Izvor: TangoSix.rs, 19.Mar.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbenim avionima F-16 započeta kontrola vazdušnog prostora Rumunije, pokrenut postupak za nabavku još 36 vazduhoplova ovog tipa

U četvrtak 14. marta, u  86. vazduhoplovnoj bazi ’’Locotenent aviator Gheorghe Mociornita’’ Fetešti, održana je svečana ceremonija nakon koje je započela kontrola vazdušnog prostora Rumunije borbenim avionima F-16 što predstavlja prvu fazu procesa postizanja pune operativne sposobnosti F-16 Ratnog vazduhoplovstva Rumunije. Osam dana ranije, rumunski ministar odbrane Gabriel Leš je gostujući na nacionalnoj televiziji TVR1, rekao da je pokrenuta procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za nabavku još 36 aviona F-16.
Piloti 53. lovačke eskadrile “Warhawks“ će za sada vršiti zadatke kontrole vazdušnog prostora pod komandom RV Rumunije a, kako je izjavio ministar odbrane, punu borbenu sposobnost eskadrila će dostići nakon procesa sertifikacije NATO-a posle čega će biti izvršavani zadaci pod komandom Severnoatlantskog saveza. Kako je saopšteno iz rumunskog ministarstva odbrane, očekuje se da eskadrila uskoro dobije sertifikat i da će u narednim mesecima moći da odgovori zahtevima komande NATO.
Početak sposobnosti izvršavanja samostalne kontrole vazdušnog prostora eskadrilom aviona F-16 dolazi nakon 6,5 godina od odluke da se ti avioni nabave, 5,5 godina od potpisivanja ugovora, nešto manje od 2,5 godine od prijema prvih primeraka i skoro godinu i po dana od dolaska poslednjih F-16 u Rumuniju. U toj ulozi ovi avioni zameniće modernizovane lovce-presretače MiG-21 LanceR  čija upotreba je planirana dok se ne nabavi dovoljan broj F-16 koji bi ih u potpunosti zamenili u svim namenama. Trenutno oko 19 višenamenskih MiG-21 LanceR C i oko 8 dvoseda LanceR B popunjavaju dve eskadrile RV Rumunije, 711. eskadrilu, 71. vazduhoplovne baze Câmpia Turzii i 861. eskadrilu, 86. vazduhoplovne baze Fetešti koja se nalazi na aerodromu Mihail Kogalniceanu kod Konstance.
Svakako da eskadrila sa 12 aviona F-16 ne može da zadovolji sve potrebe RV Rumunije i istovremeno da u potpunosti zameni sve MiG-ove 21. Vrhovno veće za odbranu je još 2012. godine odobrilo koncept prema kome je planirana nabavka tri eskadrile sa po 16 borbenih aviona a od 2015. godine je u više navrata nagoveštavana dodatna nabavka F-16. Tako je 2016. najavljena kupovina još 12 aviona, 2017. godine iz rumunskog Ministarstva odbrane stigla je informacija da se planira nabavka dodatnih 20 aviona da bi prošle godine Rumunija dobila ponude za dodatnu nabavku, kako je tada saopšteno, u prvoj fazi 4 a potom još 36 aviona. Ubrzo zatim tadašnji ministar odbrane Mihaj Fifor izjavio je da će njegova zemlja kupiti od Portugala još 5 F-16.
Nijedna od najavljenih kupovina nije realizovana a sadašnji ministar odbrane Gabriel Leš izjavio je 6. marta ove godine gostujući na nacionalnoj televiziji TVR1 da je pokrenut postupak za nabavku još 36 aviona F-16. Takođe on je par dana pre ceremonije na kojoj je proglašeno da se avionima F-16 preuzima kontrola vazdušnog prostora Rumunije, u intervjuu nacionalnoj novinskoj agenciji AGERPRESS, rekao da su se za narednih 5 aviona već obratlili portugalskom partneru kako bi saznali da li imaju višak tih aviona.
Zanimljivo da je ministar otkrio i da su razgovori vođeni sa Portugalom ali i SAD, doveli do dileme da li da se nabave novi ili polovni avioni. Međutim odgovori na pitanja o tome da li bi proizvođač pokrenuo proizvodnu liniju za toliki broj aviona kao i koliko bi iznosila cena novih ili polovnih aviona, još uvek se čekaju. Ova izjava u najmanju ruku jeste čudna pošto je kompanija Lokid Martin već započela proizvodnju novih F-16 Block 70 i to za Bahrein koji je naručio 16 aviona a ugovor za kupovinu 14 novih primeraka, takođe verzije Block 70, potpisala je i Slovačka.
Video koji je objavila Vlada Rumunije povodom uvođenja aviona F-16 u zadatke kontrole vazdušnog prostora:

 

The post Borbenim avionima F-16 započeta kontrola vazdušnog prostora Rumunije, pokrenut postupak za nabavku još 36 vazduhoplova ovog tipa appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.