Bista Dimitrija Tucovića vraćena na Slaviju

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bista Dimitrija Tucovića vraćena na Slaviju

Bista Dimitrija Tucovića, uklonjena sa Slavije na početku rekonstrukcije tog trga, vraćena je na Slaviju i postavljena na plato kod Narodne banke Srbije.
Otkrivajući bistu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević podsetio je da su posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni 2016. godine u Aleji zaslužnih građana "uz sve državne i vojne počasti, kako to zaslužuje jedna izuzetna istorijska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ličnost i najveći teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji".

"Reč je o čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i radničkog pokreta. Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se ovde nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta i gde su bila okupljanja levičara u Beogradu", rekao je Nikodijević.
On je, prema saopštenju gradske uprave, ocenio da je "spomenik sada mnogo pristupačniji građanima jer mogu da priđu, polože cveće i odaju dužnu poštu" uoči predstojećeg obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog rata, u novembru.
"Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je i izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda", poručio je Nikodijević otkrivajući Tucovićevu bistu na Slaviji, na platou ispred Narodne banke Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tucović ponovo na Slaviji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2018

Bista Dimitrija Tucovića, začetnika socijaldemokratskog pokreta u Srbiji i borca za ljudska i radnička prava, vraćena je na beogradski Trg Slavija, na platou kod Narodne banke Srbije. Sa kružnog toka na Slaviji, mesta na kom je stajala duže od šest decenija, uklonjena je novembra 2016. godine...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.