Bezbednost đaka prepuštena kamerama, da li treba da ih bude više

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost đaka prepuštena kamerama, da li treba da ih bude više

Video-nadzor u Srbiji ima 1026 škola, od čega je 91 u Beogradu. Mnoge škole su i uštedele, jer su umesto čuvarima, bezbednost prepustile kamerama. Da li je to dovoljno i razmišlja li se o tome da ih bude više?
O vršnjačkom nasilju sluša se veoma često. Za vikend je pretučen jedanaestogodišnjak u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu dok se igrao sa drugovima. Napadači su tinejdžeri, a razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bio mobilni telefon i novac, oko hiljadu dinara.

Stručni timovi rade na suzbijanju takvog ponašanja i u tome im, bar kada su škole u pitanju, pomažu video-nadzor i školski policajci. Kamere nisu luksuz, već način da đaci budu bezbedniji i da se kontroliše sve što se događa u školskom dvorištu. Mnoge škole su i uštedele, jer su umesto čuvarima, bezbednost prepustile kamerama.
U Osnovnoj školi "Nadežda Petrović", u kojoj se za vikend dogodio incident, kažu da imaju i policajce i nadzor, kažu da je oprema stara.
"Treba da se zameni novijom opremom i da se doda još kamera koje će pokriti i neke druge delove dvorišta", ističe direktorka Ivana Stjepanović.
Navodi i su ona domar škole ovlašćeni da premoavaju trake, i da se to radi kada se nešto desi među đacima ili ako nešto nestane.
Od 2002. godine o đacima u školama brinu i školski policajci. U 199 beogradskih škola zaposleno ih je oko 120, a neki su zaduženi za više škola.
Potpukovnik Miroljub Kolarević, šef odseka za prevenciju u MUP-u, navodi da se pre početka školske godine rade bezbednosne procene i da se na osnovu njih angažuju policajci.
Napominje da je policajac uvek prisutan prilikom dolaska i odlaska učenika u školu, kao i tokom velikog odmora.
Van radnog vremena škole, kako je dodao, policajci obilaze objekat i područje škole. 
Video-nadzor u Srbiji ima 1026 škola, od čega je 91 u Beogradu.
Neke su umrežene sa policijom, neke sa lokalnom samoupravom, a ima i onih koje veći deo posla obavljaju same.
"Ono što nam nedostaje je konekcija sa monitoring centrom koji bi 24 časa mogao da prati šta se dešava u dvorištu", kaže Stjepanovićeva.
Treba li postaviti kamere i u učionice?
Video-nadzor je sredstvo tehničke zaštite, važno za sprečavanje krivičnih dela, ali kvalitet uređaja nije svuda isti, pa negde nije moguće umrežavanje, kažu u policiji.
Kamere su postavljene isključivo unutar dvorišta i u hodniku škola.
Da li je to dovoljno i razmišlja li se o tome da ih bude i u učionicama?
Mišljenja su podeljena, ali većina smatra da bi kamere u tom slučaju narušile privatnost i đaka i nastavnika.
S obzirom na to da postavljanje video-nadzora u učionicama nije precizno definisano zakonom, za sada, kamere ostaju 24 sata samo u hodnicima i dvorištima škola.
I kada škola ne radi, vikendom ili praznikom, direktori ili policija imaju informaciju o tome šta se u svakom trenutku događa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.