Beograđanima preti nova epidemija grupa, ali u vrtićima se pojavilo nešto još gore!

Izvor: BKTV News, 27.Dec.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanima preti nova epidemija grupa, ali u vrtićima se pojavilo nešto još gore!

Odeljenja su gotovo prepolovljena, a profesori drže časove i preko svoje norme, kako bi zamenili prehlađene kolege.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje "Beograd" čak 27.854 Beograđana prethodne nedelje obolelo je od akutnih respiratornih infekcija, dok je njih 1.638 imalo je oboljenja slična gripu.

Alarmantno: Opasne materije u vazduhu, nosite maske!

Međutim, iako su oboleli najčešće uzrasta od pet do 19 godina, nema naznaka da će epidemija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << biti proglašena.

Prema rečima direkora beogradskih osnovnih škola, iz dana u dan smanjuje se broj dece koja pohađaju nastavu, a ništa bolja situacija nije ni kada su profesori u pitanju.

Osnovne škole bez jednog "čitavog" odeljenja

Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, rekao je za "Blic" da su se u toj školi odeljenja prepolovila.

- Oko 40 odsto svakog odeljenja se razbolelo. Po odeljenju ne dolazi 10,15 đaka. I profesori su takođe prehlađeni, ali ipak rade... Bolovanje odbija 35 odsto od plate, pa onda mrtvi bolesni dolaze na posao - rekao je direktor Gačić.

Da bi bar malo "usporili" širenje ovog virusa, zaposleni u školi dovijaju se na raznorazne načine. Prema Gačićevim rečima, u ovoj osnovnoj školi vrši se dezinfekcija, mažu kvake i klupe sredstvima protiv bakterija....

U OŠ "J. J. Zmaj" u Obrenovcu grip se tek "zahuktava".

Direktorka škole, Vera Đorđević kaže da još uvek broj obolelih nije drastičan.

- Troje kolega je trenutno na bolovanju. Mada, čini mi se da tek kreće... Kada je bio Sveti Nikola, dosta ljudi tada nije bilo u školi, pa tih dana su možda i preležali virus, ili će tek sad da nastupi u našoj školi - rekla je direktorka Vera Đorđević.

Voždovačka Osnovna škola "Veselin Masleša" takođe je zahvaćena gripom koji hara Beogradom.

I sama direktorka te škole Nataša Matić javila se reporterima "Blica" - prehlađena.

- Veliki broj dece je bolestan... Takođe, i dosta nastavnika se javilo da su prehlađeni. Videćemo danas i sutra kakvo će biti stanje, ali evo i ja sam se razbolela - rekla je ona.

- Prvo je bio bolestan tri, četiri dana, a onda sam ga pustila u skolu. Išao je svega dva dana i sve mu se vratilo: bolovi u mišicima, temperatura, nema apetit, zapušen nos, kašalj, povracanje. Sad je ponovo u kući, već pet dana leži. Jedna po jedna mama njegovih drugova mi se javljaju i kažu da je njima isto, ali retko ko decu vodi u Dom zdravlja, jer su ogromne gužve. I u školi je haos, uhvatilo je i decu i neke nastavnike, pa se desi da spajaju odeljenja - kaže Lela Popović, majka osnovca iz Zemuna.

Virus prazni i srednje škole

Da nisu samo osnovne škole na udaru ovog virusa, potvrdili su i direktori nekoliko srednjih škola u Beogradu. Kako su objasnili, gledaju da "preguraju" još nekoliko dana do raspusta, pa se nadaju da će se svi u škole vratiti zdravi i bez temperature.

Direktor 13. Beogradske gimnazije, Bojan Vučković, rekao je da je u toj školi četiri ili pet nastavnika prehlađeno, kao i da izostanaka ovih dana ima više nego inače.

- Dosta brzo izbija ovaj grip, ni profesori ni đaci ne stignu da kažu da im je loše, a temperatura ih već obori u krevet - kaže Vučković.

U srednjoj školi "Tehnoart" zbog manjka profesora, zdravi profesori drže "duple časove".

- Sigurno 25 odsto i đaka i profesora nije prisutno ovih dana u školi. Svi se žale na visoku temperaturu. Profesori preuzimaju tuđe časove, tj. drže časove preko svoje norme - objasnio je direktor Mladenović.

U vrtićima pored gripa - i boginje!

Pored gripa praćenog visokom temperaturom, najmlađi stanovnici Beograda ovih dana se bore i sa boginjama!

Direktorka PU Zvezdara, Snežana Petrović, rekla je da je broj dece u vrtiću opao.

- Na sve ovo, nama i boginje vladaju! Nije još uvek proglašen nikakav virus, ali da, ne dolaze nam deca zbog visokih temperatura. Imamo jednu grupu koja je na zimovanju, ali kada sam se čula sa njima, rekli su mi da oni tamo nemaju problema - kaže Snežana Petrović.

I u PU 11. april na Novom Beogradu mališani izostaju ovih dana.

Direktorka ove ustanove Lidija Hutović rekla je za "Blic" da je primetan broj dece koja izostaju.

- Mi smo predškolska ustanova, deci nije obavezan dolazak. Ima ih i prehlađenih, ima i onih sa boginjama, ali ćemo tačnu evidenciju znati nakon raspusta koji nam sleduje - kazala je ona.

Radmila Aranđelović, direktorka PU Rakovica, potvrdila je priču svojih koleginica, rekavši da su se "i oni smanjili".

- Prehlade, boginje... Neko čuva decu pred novogodišnje praznike, pa zbog toga ne dolaze - zaključila je ona.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.