Bela kuća svesna ruskih dezinformacija u vezi sa vakcinama

Izvor: VOA, 08.Mar.2021, 23:52

Bela kuća svesna ruskih dezinformacija u vezi sa vakcinama

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prati nastojanja povezana sa ruskim službama bezbednosti o podrivanju učinka vakcina potiv koronavirusa čiji su proizvođači kompanije “Fajzer” i “Moderna”. "Svesni smo, pratimo i preduzimamo korake za rešavanje”, rekla je Psaki novinarima u Beloj kući. Sjedinjene Države uočile su da su takve, dezinformišuće sadržaje, objavljivala tri portala povezana sa ruskim obaveštajnim službama, izjavila je portparolka Bele kuće - ne navodeći njihove nazive. Osim dezinformacija o vakcinama, objavljivani su i tekstovi o međunarodnim organizacijama, vojnim konfliktima, protestima – temama koje mogu podsticati podele, rekla je Psaki. "Borićemo se svim dostupnim načinima protiv dezinformacija. Upoznati smo sa pristupom i naporima ruske kampanje dezinformacijama", rekla je Psaki, dodavši da će administracija predsednika Bajdena u svakoj prilici ponoviti da su vakcine bezbedne. O postojanju takve kampanje u nedelju je izvestio magazin “Vol strit žurnal”. U izjavi tom mediju portparol Kremlja demantovao je navode da je Rusija širila lažne informacije. Avgusta 2020. Stejt department objavio je izveštaj koji, kako je tada saopšteno, predstavlja ruske taktike korišćenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa, navedeno je u izveštaju Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta (Global Engagement Center) Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koju prati pandemija Kovida 19 – stvaranjem i širenjem teorija zavere, ukazano je u izveštaju. Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, koršćenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u sajber prostoru.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bela kuća: Pozicija SAD po pitanju Tajvana ostaje ista

Izvor: VOA, 09.Mar.2021, 07:53

Administracija predsednika Džoa Bajdena odbacila je novo upozorenje Kine koje poziva na promenu politike prema Tajvanu. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kaže da Vašington treba da povuče ono što je nazvao "opasnom praksom" administracije bivšeg predsednika Donada Trampa kroz pokazivanje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.