Bedemi Magliča nisu sala za fizičko, fotografija može da vas košta života

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bedemi Magliča nisu sala za fizičko, fotografija može da vas košta života

Na društvenim mrežama i portalima u više navrata pojavili su se snimci i fotografije maloletnika koji izvode parkur na bedemima srednjovekovnog grada Magliča kod Kraljeva, dovodeći tako svoj život u opasnost. Bedemi Magliča nadvijaju se nad ambisom visokim nekoliko stotina metara i najmanja greška mogla je biti kobna, tvrde stručnjaci za ovaj ekstremni sport.
Na fotografijama se jasno vidi kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se dečaci trudili da održe ravnotežu hodajući na najvišim kulama Magliča gde nije dozvoljen pristup posetiocima. Bedemi su obnovljeni i na njima je omogućeno kretanje. Kule nisu i zato su bile izazovnije za mlade i nesmotrene da pokažu svoje veštine.

Mnogi su gledali i spot sa Magliča koji je nastao pre nekoliko godina gde profesionalci izvode vežbe. Jedan od njih je Bogdan Cvetković, naš najpoznatiji trener za parkur koji je instruktor i za decu uzrasta od pet godina.
"Nema potrebe peti se na neku visinu da bi se vežbao parkur. Parkur može da bude prilično zanimljiv i na zemlji kroz neku maštovitost i smišljanje različitih načina kretanja", navodi Bogdan Cvetković.
Očevici tvrde da su se ovi mladići peli na Maglič kada nije bilo drugih posetilaca. Rizik od pada ili povreda je, time, bio veći.
Među mlađim osobama koje su izvodile te vežbe na bedemima Magliča i pritom se fotografisale, prema saznanjima RTS-a, nije bio nijedan trener niti dugogodišnji i iskusni član Udruženja za parkur iz Kraljeva koje, inače, postoji 15 godina.
Izlaganje opasnim situacijama često kod mladih 
Nepotrebno izlaganje opasnim situacijama u različitim oblicima ekstremnih sportova, kao što su vežbe na Magliču, spada u rizično ponašanje, tvrde psiholozi. Roditelji koji takvo ponašanje uoče kod svoje dece mogu da se obrate za stručnu pomoć Savetovalištu za mlade. U Kraljevu takvo savetovalište postoji od 2014. godine kada je, otprilike, i parkur prihvaćen u ovoj sredini.
"Izlaganje opasnim situacijama i rizičnim ponašanjima je vrlo česta pojava kod mladih i negde se javlja kao posledica nepotpuno razvijenih kognitivnih, socijalnih i emocionalnih kapaciteta. Ako se određeno ponašanje ponavlja u kontinuitetu, dakle traju određeni vremenski period, a takva ponašanja su dezorganizovana i slabo kontrolisana, neophodno je potražiti pomoć psihologa ili psihoterapeuta", tvrdi Ivana Bilibajkić, psiholog u Savetovalištu za mlade.
Bogdan Cvetković iz udruženja "Parkur Srbija" apelovao je na roditelje da decu dovedu kod edukovanih, obrazovanih trenera, koji će da ih upute kako da pravilno vežbaju parkur.
Prilaz Magliču nije ni dozvoljen
Ako su i zavisnici od adrenalina, mladi mogu da ga kanališu i na drugi način. Da postanu vitezovi, na primer. Maglič je, naime, mesto okupljanja vitezova iz cele Srbije. Njihove borbe deluju bezazlenije od preskakanja bedema nad liticom visokom nekoliko stotina metara.
"Što se viteških borbi tiče, one se izvode na za to predviđenom terenu koji je posebno ograđen i koji se priprema danima. Prostor nije baš veliki, ali se potrudimo da to bude bezbedno za sve one koji dođu na 'Maglič fest'", ističe Igor Tešić, organizator viteškog turnira "Maglič fest".
Na sreću, do sada niko nije nastradao ili se povredio. Prilaz Magliču čak nije ni dozvoljen. Jedini viseći most preko Ibra koji se nalazi na tom potezu ka podnožju je oštećen. Tako je bilo tokom celog leta, ali to očigledno nije sprečavalo maloletnike da se penju na bedeme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.