Izvor: RTS, 04.Avg.2020, 06:05

Beba koja se rodila na aerodromu zove se Adam, na svet je došao za 10 minuta

Ovih dana bebama se nešto žuri da dođu na svet. Nemaju strpljenja da mame stignu u porodilište. Prvo se nedavno beba rodila na Pančevačkom mostu, a prekjuče je jedan Adam napravio pravu pometnju na aerodromu Nikola Tesla. Inače, mami je ovo prvi porođaj, a lekar kaže da je sve bilo gotovo za 10 minuta.
Mama je krenula da sačeka goste iz inostranstva, ali je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala sina, a Adam je odmah po rođenju postao višestruki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvak.

On je prva beba koja je rođena baš na beogradsklom aerodoromu i prva beba kojoj je ova medicinska ekipa, zadužena za pomoć putnicima, pomogla da dođe na svet.
Poziv preko motorole u subotu predveče i nije bio toliko neuobičajen. I ranije su žene dobijale trudove na aerodoromu, ali uvek je bilo vremena da se prevezu do porodilišta.
Adam nije hteo toliko da čeka.
"Imali smo tek toliko vremena da je prebacimo iz saniteta u ambulantne prostorije i da pripremimo potreban materijal i instrumente za porođaj. Pacijentkinja, iako je proivorotka, imala je dovoljno staloženosti, sarađivala je sa nama, tako da je sve bilo gotovo za desetak minuta", priča dr Ivan Ćertić, šef ambulante Hitne pomoći na aerodromu "Nikola Tesla".
Adamova mama je iz Tunisa, ima 32 godine i on joj je prvo dete. Sa lekarima je govorila na engleskom. Tu je bio i tata i, čim se Adam rodio, odlučili su kako će se zvati.
Nema vremena za strah Doktor, tehničar, vozač – uigrana ekipa. Spremaju se za neočekivane situacije i znaju da su iznenađenja uvek moguća.
"Nismo imali ni vremena ni za strah, ni za paniku, ni za kakavo dodatno razmišljanje, imali smo potpuni fokus samo na pacijentkinju i na bebu, da je zbrinemo i da posao odradimo što brže i što efikasnije. Dovoljno dugo smo ovde zajedno, imamo odličan i uigran tim, tako da se razumemo i bez komunikacije", navodi dr Ćertić.
Iako su prošla dva dana od Adamovog rođenja na licima dežurne ekipe i dalje osmeh.
"To je izuzetno zadovoljstvo i za mene lično, budući da je ovo prvi samostalan porođaj, na stranu to što je sve prošlo u redu, ali sama činjenica da sam pomogao da se rodi jedan novi život, to je izvanredan osećaj. Siguran sam da i kolege koje su učestvovale u tome dele taj osećaj", dodaje dr Ćertić.
Adam će sa roditeljima slaviti svoj rođendan, ali 1. avgust će sigurno pamtiti i dežurna medicinska ekipa na aerodromu "Nikola Tesla".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.