Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azija će do 2040. proizvoditi više od polovine svetskog BDP-a

Azija će do 2040. godine verovatno proizvoditi više od 50 odsto svetskog BDP-a i činiti gotovo 40 odsto svetske potrošnje.

Azija ima sve veći udeo u svetskoj trgovini, kapitalu, znanju, saobraćaju, kulturi i resursima i dom je više od polovine svetske populacije, a novo istraživanje instituta McKinsey Global pokazuje u kojoj se meri globalno težište kreće prema Aziji.

Na Aziju danas otpada trećina globalne trgovine, a pre 10 godina otpadala je samo četvrtina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Otprilike u istom razdoblju, azijski udeo putnika u globalnom avio-prevozu sa 33 odsto porastao je na 40 odsto, a udeo u tokovima kapitala sa 13 na 23 odsto.

Kina, središte azijske privrede, imala je 44 odsto svih svetskih patenata 2017. godine.

Od osam vrsta prekograničnih tokova, jedino otpad se kreće u suprotnom smeru, što odražava odluku Kine i ostalih azijskih država da smanje uvoz smeća iz razvijenih država.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Polovina građana rođena u susednoj državi tu više ne živi: Novčani gubitak meri se milijardama

Izvor: B92, 27.Okt.2019

Sarajevo -- Izveštaj Svetske banke, “Migracije i odliv mozgova u Evropi i Centralnoj Aziji” pokazuje da polovina građana rođenih u BiH u njoj više ne živi...To znači da je zemlju napustila gotovo polovina stanovništva, odnosno 49,5 odsto...Od evropskih zemalja iza BiH je Albanija sa 39,8 odsto,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.