Izvor: Blic, 11.Nov.2016, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLIC INSPEKCIJA U Majdanpeku se i dalje prodaju OPASNE KAŠICE za bebe, roditelji u panici vraćaju i ispravne

U Majdanpeku se i dalje prodaju opasne "Juvitana" kašice, utvrdila je danas ekipa "Blica" koja je obišla markete širom Srbije kako bi se na licu mesta uverili u to da li se svuda poštuje odluka sanitarne inspekcije o povlačenju ove hrane za bebe pune pesticida.

Na rafovima tog megamarketa pornašli smo "Juvitana" kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe do 25.01.2016. godine, koja se nalazi na spisku zabranjenih i koja je trebalo hitno da bude povučena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz prodaje.

Nezvanično smo od zaposlenih u marketu saznali da "nisu obavešteni, i da nisu dobili nikakav spisak proizvoda" koje treba povući.

Posebno zabrinjava to što ovaj market ima lanac svojih prodavnica širom Timočke krajine.

Ekipa "Blica" obišla je i megamarkete, manje prodvnice, zatim apoteke i drogerije, širom Srbije i uverila se da se na rafovima nalaze samo one koje su dozvoljene, osim u Majdanpeku.

"Juvitana" na akciji

Podsetimo, kako je utvrđeno sanitarnom kontrolom, samo u kašicama sa određenim datumom proizvodnje i rokom trajanja utvrđeno je postojanje nedozvoljenih pesticida, a radi se isključivo o voćnim kašicama. Reč je o kašicama od kruške, jabuke i kruške, kajisije i kruške, banane i jabuke, šljive i breskve i jabuke.

KAŠICE PUNE PESTICIDA Inspektori prate povlačenje OPASNE "Juvitana" hrane za bebe

U Beogradu nismo pronašli zabranjene kašice, ali je zanimljivo da su sokići ovog poizvođača trenutno na akciji, odnosno jeftiniji su nego inače.

Mnoge prodavnice u Nišu nisu ni imale sporne artikle, a u rafovima se i dalje nalaze "Juvitana" kašice i sokovi u kojima nema nedozvoljenih pesticida.

- Odmah smo juče povukli te artikle, odnosno pet kašica i jedan sok. Ostale "Juvitana" kašice i sokove prodajemo jer za njih nema nikakve zabrane - navode u "Maksi" marketima.

Novosađani u panici

U velikim lancima marketa u Novom Sadu mogu se naći kašice "Juvitana", ali samo one koje su proizvedene pre nego što je utvrđeno da "sporna" serija ima nedostataka.

- Ljudi su zbunjeni, pa pokušavamo da im objasnimo da nisu sve kašice neispravne. Odnosno, da su kašice proizvedene prošle godine i kojima i dalje važi rok trajanja dobre, a da su diskutabilne ove novije proizvodnje – priča nam poslovođa jednog velikog lanca marketa uz napomenu da su nalogom centrale sve sumnjive kašice po hitnom postupku povučene iz prodaje.

Kaže i da su "Juvitanine" proizvode prodavali otprilike isto kao i one drugih proizvođača, ali da ih od juče nisu prodali nijednu.

Povukli sve, mirna savest

To tvrdi vlasnica jedne lokalne prodavnice koja kaže da je, za svaki slučaj, odmah povukla sve "Juvitanine" proizvode sa rafova.

- Ne znam ja šta tu valja, a šta ne valja. Ovako će mi barem savest biti mirna jer nema tih para zbog kojih bih mogla da zanemarim i prebolim i jednu suzu nekog nevinog deteta koje bi moglo da se razboli – kaže naša sagovornica hvatajući se za glavu zbog same pomisli da nekom detetu iz komšiluka može nešto da se desi zbog neispravne kašice.

Zabrinute Nišlije vraću i isprane kašice

U mnogim prodavnicama specijalizovanim za decu, prodavci kažu da Nišlije vraćaju "Juvitana" kašice i sokove iako se ne nalaze na spisku zabranjenih.

- Mi smo imali samo jednu kašicu koja je povučena iz prodaje. Međutim, čim su čuli da su neke " Juvitana" kašice zabranjene, dvadesetak kupaca je vratilo one koji nisu na listi proglašenih opasnim po zdravlje dece. Roditelji kažu da ne žele da rizikuju i menjaju "Juvitana" dečju hranu za artikle drugih proizvođača - pričaju prodavci.

Oni dodaju da su se do sada zbog nešto nižih cena bolje prodavale kašice i sokovi "Juvitana" od druge dečje hrane.

I Užicu bez otrovnih kašica

Tragajući po rafovima užičkih prodavnicama i farmaceutskim radnjama za kašicama "Juvitane" koje je Ministarstvo zdravlja proglasilo neispravnim, "Blic" danas nije pronašao nijednu zaostalu teglicu proizvoda za spiska zabranjenih.

Obišli smo prodajne objekte dva velika trgovinska lanca, nekoliko manjih prodavnica u centru Užica, privatne i državne apoteke i svuda smo dobili isti odgovor: "Juče smo dobili spisak kašica i koje se moraju povući iz prodaje i mi smo to učinili".

Kašice i sokići koji su proglašeni opasnim po zdravlje dece

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.