Izvor: RTS, 11.Feb.2021, 13:58

Auto-put do Požege gradi se u tri smene – sa kakvim izazovima se radnici svakodnevno suočavaju

Do sredine decembra Čačak će biti povezan sa Požegom auto-putem, obećanje je koje dolazi iz resornog ministarstva. Najveći objekat na deonici je tunel "Laz". Da bi se postigli rokovi radi se u tri smene.
Na tunelu "Laz" do sada je sa ulazne strane prokopano ukupno 507 metara desne i 513 metara leve cevi, dok je sa izlazne strane prokopano 150 metara desne i 145 metara leve cevi.

Na iskopavanju cevi izdvojili su se manji problemi oko kosina, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a još zahtevniji poduhvat je iskopavanje tunela "Munjino brdo".
"Mi to možemo da uradimo samo ako budemo radili svakog dana u tri smene. Mi to moramo tako da etabliramo. Nije dovoljno da radimo po dve smene od 10 sati, moramo da radimo 24 sata i to je knap da završimo ovo do kraja godine", kaže Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Izgradnja deonice Preljina–Požega počela je 1. jula 2019. godine. Ona je podeljena na tri poddeonice: Preljina–Prijevor, Prijevor–Lučani i Lučani–Požega.
Auto-put do Prijevora ide dolinama reka Čemernice i Zapadne Morave, nakon koje ulazi u brdsko-planinski teren i zaobilazi Ovčarsko-kablarsku klisuru.
"Svakodnevno se susrećemo sa raznim problemima kao što su podzemne vode i gasovi, problem je klizanje trena, ali mi imamo stručni tim koji to unapared predvidi i uradi tehničko rešenje", objašnjava Šo Đi Šang, direktor projekta.
Izvođač radova na ovoj deonici auto-puta od Preljine do Požege je kineska kompanija CCCC, a ukupna vrednost investicije je 523 miliona američkih dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.