Agencija za lekove: Potreban dodatan oprez, nema mesta panici

Izvor: RTS, 18.Nov.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za lekove: Potreban dodatan oprez, nema mesta panici

Mogu da budu štetni, ali se sa tržišta ne povlače – samo ta informacija u vezi sa brojnim lekovima koji se koriste za snižavanje pritiska, upravo je podigla pritisak mnogima. Na spisku Agencije za lekove i medicinska sredstva nalazi se 41 lek od koji se neki dobijaju na recept, a neke je moguće kupiti.
Reč je o diureticima koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, a sadrže aktivnu supstancu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hidrohlortijazid. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je nema potrebe da pacijenti budu uznemireni, osim da se poveća oprez kod lekova koji je sadrže. 
U pitanju je diuretik koji je aktivna suspstanca u većem broju lekova, tačnije 41 lek ga sadrži, naveo je Zelić i dodao da su to informacije koje su dostupne i na sajtu Agencije. 
Prema njegovim rečima, Agencija je pismom obavestila zdravstvene radnike – lekare i  farmaceute, lekare opšte prakse, interniste, kardiologe, dermatologe sve one koji bi mogli da budu u kontaktu sa pacijentima koji primenjuju ovu terapiju.
Zelić je ukazao da su neki mediji prethodnih dana, sa senzacioinalističkim, pogrešnim informacijama uznemirili javnost.
"Pojavljivale su se neprecizne informacije, pogrešna imena lekova. Nije isto da li lek u naslovu ima plus, jer je taj plus ključan element", kaže Zelić.
Istakao je da zdravstveni radnici ne treba da prestanu da propisuju lekove koji sadrže ovu supstancu i još jednom ponovio da je preporuka bila samo dodatni oprez.
Agencija za lekove i medicinska sredstva uputila je pismo zdravstvenim radnicima u kojem upozorava da postoji rizik od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortijazida.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.