Aerostar postaje rumunski centar za održavanje aviona F-16

Izvor: TangoSix.rs, 14.Avg.2020, 09:00

Aerostar postaje rumunski centar za održavanje aviona F-16

Rumunsko Ratno vazduhoplovstvo (Forțele Aeriene Române, FAR) i lokalni Aerostar SA sa sedištem u gradu Bakau, potpisali su 7. avgusta protokol o saradnji kojim je ova kompanija imenovana za Centar za održavanje borbenih aviona F-16 Fighting Falcon iz inventara RV Rumunije, objavilo je 8. avgusta na svojoj veb stranici Ministarstvo nacionalne odbrane (Ministerul Apărării Naționale).
Protokol osigurava koncentraciju svih neophodnih resursa potrebnih za neprekidnu logističku podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rumunskih F-16 i njihovih turboventilatorskih motora Pratt & Whitney F100 u jednom centru za održavanje, popravke, remont i modernizaciju smeštenog u Rumuniji koja već koristi 12 F-16 Block 15 MLU (9 jednoseda F-16AM i tri dvoseda F-16BM) nabavljenih (kao polovni avioni) od Portugala. Ove obnovljene letelice pridružile su se 53. lovačkoj eskadrili u bazi Fetešti tokom 2016-2017. u procesu kojim je konačno pokrenuta dugo odlagana modernizacija supersonične komponente RV Rumunije kojom još uvek dominiraju sovjetski borbeni avioni MiG-21 LanceR koje su modernizovali Elbit i Aerostar.
Prošlost i budućnost rumunskog RV-a / Foto: Igor Božinovski, Tango Six Rumunija je 2019. godine potpisala za još 5 polovnih F-16A i B iz Portugala. Ovaj paket sadrži 4 jednoseda F-16A i jedan dvosed F-16B, koji će svi (osim jednog F-16A) pre isporuke Rumuniji biti modernizovani na nivo F-16AM i BM. Prva dva aviona su u Rumuniju stigla danas, dva će stići do kraja ove godine a poslednji 2021. Očekuje se da će jedini F-16A koji neće proći modernizaciju služiti kao izvor rezervnih delova za ostatak flote.
Nabavkom dodatnih 5 F-16 iz Portugala pomoglo bi se kompletiranje 53. lovačke eskadrile koja bi tada imala 16 aviona. Nove letelice će imati istu konfiguraciju M.5.2R kao i postojećih 12 rumunskih F-16 ali iz Bukurešta poručuju da će svi avioni biti dovedeni na novi nivo označen kao M.6.X.
Još dve eskadrile F-16 (svaka po 18 aviona) bi trebalo da bude dostupno RV-u Rumunije do kraja decenije a prema planu objavljenom marta 2019. za nabavku dodatnih 36 novih ili polovnih aviona sa ciljem zamene flote LanceR-a koja se trenutno sastoji od oko 26 aviona (20 jednoseda MiG-21MF i MF-75 LanceR-C i 6 dvoseda MiG-21UM LanceR-B) koji služe u 711. lovačkoj eskadrili u bazi Câmpia Turzii i u 861. lovačkoj eskadrili u bazi Fetešti.
Nabavkom dodatnih 5 F-16 iz Portugala pomoglo bi se kompletiranje 53. lovačke eskadrile koja bi tada imala 16 aviona / Foto: Igor Božinovski, Tango Six Kao vodeća kompanija vazduhoplovne industrije u Rumuniji, specijalizovana za proizvodnju, sklapanje i integracije, integrisanu logističku podršku za širok spektar odbrambenih i vazduhoplovnih sistema, Aerostar ima nasleđe u održavanju, remontu i modernizaciji svih verzija aviona MiG-21 i impresivan portfolio od preko 4000 remontovanih letelica od 1953. godine.
Aerostar se marta 2019. godine pridružio firmi Raytheon u lancu snabdevanja za protivvazduhoplovni i protivraketni sistem Patriot i na taj način dobio mogućnost da podrži sedam baterija koje je Rumunija nabavila u najnaprednijoj ‘’Konfiguraciji 3+’’ zajedno sa neobjavljenom količinom raketa presretača GEM-T i PAC-3 MSE. Rumunska kompanija je sada u mogućnosti da izvozi delove i podsklopove u ostalih 15 država korisnika Patriota koji zajedno imaju više od 220 jedinica ovog sistema.
The post Aerostar postaje rumunski centar za održavanje aviona F-16 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.