APOKALIPTIČNE SCENE iz Petrovca na Mlavi: Voda POPLAVILA KUĆE, ODNELA MOSTOVE, PUTEVI VIŠE NE POSTOJE (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 15.Jun.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APOKALIPTIČNE SCENE iz Petrovca na Mlavi: Voda POPLAVILA KUĆE, ODNELA MOSTOVE, PUTEVI VIŠE NE POSTOJE (FOTO, VIDEO)

Svi su na terenu.

Štab za krizne situacije u Petrovcu na Mlavi zaseda 24 sata i sve raspoložive snage su na terenu kako bi pomogli građanima u nevolji koja ih je zadesila nakon što je bujica preplavila grad i pukla brana na reci Busur koja se uliva u Mlavu. Građani su u predostrožnosti jer prema najavama, najveće poplave se tek očekuju.

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić istakao je da je veliko nevreme zadesilo tu opštinu.

"Štab >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za krizne situacije zaseda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već je dve trećine opštine u velikom problemu. Zbog toga smo danas doneli odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine", rekao je Nedinić, piše RTS.

Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. U žagubičkim selima bujice su odnele delove puta. Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine, javlja dopisniik RTS-a.

Postavljanje zečijih nasipa kod Košute. #poplava #RTVBranicevo #kosuta #nasipi pic.twitter.com/b7N16ZUgaW

Vanredna situacija proširena je na teritoriju cele opštine, a vodena bujica koja je nosila sve pred sobom pričinila je veliku štetu na infrastrukturi i na imovini meštana.

"Nivo Mlave se za dva sata podigao za dva metra. Strahujemo da nas tek očekuje veliki poplavni talasi iz pravca Žagubice", rekao je "Blicu" urednik RTV Braničevo koji je na licu mesta.

Zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi Boris Gvozdić, kaže za "Blic" da je sada situacija pod kontrolom, ali da je jutros sve bilo dramatično. Inače, u toku je postavljanje brana na obali Mlave.

"Bujica je odnela nekoliko mostova, koji su bili na malim, lokalnim rečicama. U nekim selima više ne postoje putevi. U dolini reke Busur postoji nekoliko naselja, koja su stradala. U mnoge porodične kuće voda je ušla. Te porodice će pretrpeti veliku materijalnu štetu", objašnjava Gvozdić.

Lugovski put #lugovskiput #petrovacnamlavi #Rtvbranicevo #poplava pic.twitter.com/cPn5aU3D4i

Kaže da trenutno u centru grada pune džakove kako bi zaštitili grad, od novog naleta vode.

"Moramo da se zaštitimo. Ne znamo koliko je vode palo na Homoljskim planinama i kada će to da dođe do nas", kaže on.



Počelo je postavljanje džakova na obali Mlave, kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina. Otvoren je i prihvatni centar u petrovačkoj Hali sportova.

Naselje Ključ pod vodom! #rtvbranicevo #petrovacnamlavi #poplava pic.twitter.com/lvtQQXVv3w

Opština Petrovac na Mlavi pre nekoliko sati uputila je apel dobrovoljcima da dođu ispred restorana "Zlatna Košuta" na kraju gradskog parka, jer je neophodna pomoć pri punjenju džakova sa peskom za utvrđivanje obale Mlave. Apel za pomoć dobrovoljcima uputili su i iz predškolske ustanove "Galeb" u Petrovcu na Mlavi, gde je u toku, iznošenje imovine.

Vanrednu situaciju u selu Kušiljevu proglasila je i Skupština opštine SvilajnacU ovom selu kiša pada od sinoć, a potopljeno je oko 30 domaćinstava. Reč je o najvećem selu u opštini, sa oko 3.000 stanovnika, udaljenom osam kilometara, severno od Svilajnca, uz Veliku Moravu.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.