Hrvatska: Šestorici prijave zbog šverca oružja, među njima i vojnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Šestorici prijave zbog šverca oružja, među njima i vojnici

Zadarska policija je podnela krivičnu prijavu protiv šestorice muškaraca, među kojima i tri pripadnika hrvatske vojske, zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari,a nakon istrage o pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

Iz policije su saopštili da su istragom bile obuhvaćene i dve osobe iz vojske, pa su istragu sprovodili u saradnji s Vojnom policijom, prenosi Hina.

Policija je nadležnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv četiri hrvatska državljanina od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posedovanju oružja građana.

Istragom su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina od 46 i 52 godine, takođe zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja.

Istraga se sprovodi i jer na području Zadra i okoline pretragom domova osumnjičenih, poslovnog prostora, ličnih automobila i čamaca pronađene veće količine municije vojnog porekla kalibra 5,56X45 milimetara.

Reč je o 6.593 komada te municije, 31 komad kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada municije vojnog porekla kalibra 7,62 mm, 416 komada kalibra 7,9 mm, takođe vojnog porekla.

Portali prenose nepotvrđene informacije i imena šestorice umešanih u šverc oružja iz Vojne baze u Zemuniku, a to su vojni pilot Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, dok su od civila prijavljeni Mišel Pavlović iz Bibinja, bivši zamenik gradonačelnika Zadra Ivica Vlakić i Mladen Bencun iz Zadra.

Zamenik zapovednika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec potvrdio je danas da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni bezbednosni propusti.

"Pojedinci i pojedinačni slučajevi biće sankcionisani. Evidentno je bilo određenih bezbednosni propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u kasarnu. Preduzete su zaštitne mere da se slične situacije ne bi ponovile", izjavio je Križanec na vanrednoj konferenciji za novinare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijave zbog šverca oružja u Hrvatskoj, osumnjičeni i vojnici

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2019

ZADAR - Zadarska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv šestorice muškaraca, među kojima i tri pripadnika Hrvatske vojske, zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari, a nakon istrage o pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Grabar Kitarović osudila skandal u hrvatskoj vojsci: Reč je o ozbiljnom incidentu

Izvor: Blic, 22.Nov.2019, 00:56

Hrvatska policija je nadležnom državnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv šest muškaraca zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih materija, a među njima su tri pilota koja su vojnim helikopterom prevozili švercera oružja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.