Uragan Dorijan se bliži Floridi

Izvor: VOA, 29.Avg.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan "Dorijan" se bliži Floridi

Uragan Dorijan, koji se kreće ka američkoj obali, ojačaće tokom vikenda u četvrtu kategoriju, sa vetrovima jačine od 210 kilometara na sat, saopšteno je iz Nacionalnog centra za uragane. Oluja bi trebalo u četvrtak da prođe iznad Bahama, a Floridu bi mogla da direktno pogodi u ponedeljak ujutro.​ Guverner Floride Ron DeSantis proglasio je vanrednu situaciju u toj državi i apelovao na građane da naprave zalihe hrane i vode za sedam dana.  "Sve ukazuje na to da će do ovog vikenda snažni uragan biti blizu Floride", saopštio je Nacionalni centar za uragane.  Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji američkih Devičanskih ostrva i naredio da se sredstva iz federalnog budžeta opredele za saniranje štete od uragana na teritoriji SAD.  Prognoze su bile da bi "Dorijan" mogao da udari i na Portoriko, ali tu nije pričinjena šteta.  Portoriko se i dalje bori sa saniranjem posledica uragana "Irma" i "Marija" 2017 u kojima je stradalo tri hiljade ljudi.  Pošto je "Dorijan" prošao Portoriko, prognoze su bile da bi u petak mogao da udari na Bahame i ostrva Turks i Kajkos. Uprkos tome što je najverovatnije da na kopnu SAD "Dorijan" udari na Floridu, u pripravnosti su i Džordžija i Južna Karolina.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"DORIJAN" STIŽE ZA VIKEND Stanovništvo Floride pozvano da napravi zalihu hrane i vode za najmanje sedam dana zbog opasnog URAGANA

Izvor: Blic, 29.Avg.2019

Američki Centar za uragane saopštio je danas da bi uragan "Dorijan" mogao da stigne do američke obale kao izuzetno jaka oluja četvrte kategorije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.