Tramp spreman da blokada administracije traje godinama

Izvor: RTS, 04.Jan.2019, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp spreman da blokada administracije traje godinama

Američki predsednik Donald Tramp kaže da je spreman na to da, ako bude trebalo, blokada administracije traje godinama. Ističe da neće potpisati nikakav zakon bez odobravanja sredstava za izgradnju zida sa Meksikom.
Nakon sastanka sa vodećim demokratama, Donald Tramp je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da bi mogao da proglasi vanrednu situaciju kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid na granici sa Meksikom.

Poručio je da neće potpisati nikakav zakon bez odobravanja sredstava za finansiranje zida, čemu se demokrate odlučno protive.
Predsednik je prvobitno sastanak sa demokratama ocenio kao veoma produktivan, da bi, odgovarajući na pitanja novinara, priznao da je zapretio da će blokirati rad državnih agencija godinama, ako to bude bilo potrebno.
"Rekao sam to što sam rekao... Ne mislim da će biti potrebe, ali spreman sam to", naveo je Tramp.
"Ja ne zovem to zatvaranjem, ja to zovem – radite ono što morate učiniti za dobrobit i sigurnost naše zemlje", dodao je američki predsednik ističući da je veoma ponosan na ono što radi.
Naveo je da je razmišljao o upotrebi vanrednih predsedničkih ovlašćenja da bi zaobišao Kongres i ostvario svoju nameru.
"Ja to mogu da učinim. Možemo da proglasimo vanrednu situaciju i da ga izgradimo veoma brzo. To je drugi način da se to učini", naveo je Tramp.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je sastanak bio svađalački, dok je lider demokrata u Senatu Čak Šumer novinarima preneo da je predsedniku rečeno da je neophodno da se administracija odblokira, ali da je on to odbio.

"Ustvari, rekao je da će držati vladu blokiranom još dugo. Mesecima, čak godinama", kaže Šumer.
Bela kuća i vodeće demokrate imale su sastanak povodom blokade i pre nekoliko dana.
Demokrate, koje sada imaju većinu u Predstavničkom domu, usvojile su plan nastavka rada administracije, ali zakon ne može da stupi na snagu dok ne prođe Senat, koji je pod kontrolom republikanaca.
Lider republikanaca u Senatu Mič Mek Konel poručio je da neće podržati nikakvu meru koju ne odobri predsednik.
Tramp je ranije izjavio da zid na granici sa Meksikom ne mora da se naziva zidom, već da se može nazivati bilo kako, ali da od njegove izgradnje neće odustati.
Inače, ovo je treća nedelja od kako je američka administracija u blokadi, zbog čega oko 800.000 zaposlenih nije primilo platu, navodi Bi-Bi-Si.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp spreman da blokada vlade traje godinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2019, 01:00

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je spreman da delimična blokada američke vlade, koja je počela 22. decembra, traje godinama...Posle sastanka sa najvišim funkcionerima Demokratske partije, Tramp je rekao da bi mogao da proglasi vanrednu situaciju kako bi zaobišao mišljenje Kongresa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.