Tramp šalje 1.500 vojnika na Bliski istok, Rusija protestuje

Izvor: RTS, 24.Maj.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp šalje 1.500 vojnika na Bliski istok, Rusija protestuje

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će poslati 1.500 vojnika na Bliski istok kao meru predostrožnosti, uglavnom kao zaštitnu meru, usred pojačanih tenzija s Iranom. Iz Rusije protestuju i poručuju da bi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija mogli da pokrenu pitanje raspoređivanja američkih trupa na Bliski istok, javlja "Rojters".
Donald Trump je napuštajući Belu kuću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pred odlazak u Japan izjavio da će na Bliski istok poslati relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih.

"Neki veoma talentovani ljudi upravo odlaze na Bliski istok. I videćemo šta će se desiti ", rekao je Tramp, prenosi Rojters.
Dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, rekla su Rojtersu da nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.
Na najave američkog predsednika reagovala je Rusija koja je poručila da bi mogla u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pokrene temu novog raspoređivanja američkih trupa na Bliski istok. 
Vojska SAD rasporedila je ranije ovog meseca nosače, bombardere i Patriot rakete na Bliski istok, kao odgovor na ono što je Vašington ocenio kao zabrinjavajuće indicije o pripremama Irana za napad.
Retorika između Teherana i Vašingtona je eskalirala poslednjih nedelja kada su SAD pooštrile sankcije s ciljem da se Iran podstakne da učini ustupke kada je reč o uslovima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.
Tramp je u ponedeljak upozorio da će Iran biti suočen sa "velikom silom" ukoliko napadne američke interese na Bliskom istoku.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trump će poslati 1.500 trupa na Bliski istok

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Maj.2019

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u petak da će poslati oko 1.500 američkih vojnika na Bliski istok, uglavnom kao mjeru zaštite, u momentu zatezanja odnosa sa Iranom. No, kako navodi Reuters, lider republikanaca je ipak spustio loptu po pitanju mogućeg vojnog konflikta, rekavši da vjeruje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tramp šalje 1.500 vojnika na Bliski istok

Izvor: Blic, 24.Maj.2019

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da će poslati 1.500 vojnika na Bliski istok kao meru predostrožnosti.

Nastavak na Blic...

Rusija u Savetu bezbednosti UN možda pokrene temu raspoređivanja trupa SAD na Bliskom istoku

Izvor: Blic, 25.Maj.2019, 00:16

Rusija bi mogla pokrenuti temu raspoređivanja novih američkih trupa na Bliskom istoku pred Savetom bezbednosti UN, izjavio je danas poslanik Vladimir Džabarov, zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora Parlamenta, prenela je novinska agencija RIA.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.